Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski strijelci proslavili zlato Giovannija Cernogorza

Autor: Siniša Klarica

07.08.2012. 22:00
Zadarski strijelci proslavili zlato Giovannija Cernogorza

Foto: Siniša KLARICA



Giovannijeva smirenost, vrlo dobar odgoj, svakodnevni trening od njegove 15. godine, učinile su po Matešiću olimpijskog pobjednika i vrhunsku osobu


Zlatna olimpijska medalja Giovannia Cernogorza u trapu izazvala je oduševljenje u zadarskom Streljačkom klubu Lovac. Kako kaže tajnik kluba Marinko Matešić, Giovanni je čest gost streljane u Žmirićima, ali i veliki prijatelj mnogih članova kluba.
– Možete samo misliti kako smo svi to preživljavali. Kad sam vidio da je zaplakao rekao sam sebi, a i mojima doma da se neće vratiti! Kroz suze je izašao adrenalin i nitko tko dobro poznaje ovaj sport, nije tad razmišljao o zlatnoj medalji. No kad je u pripetavanju pogodio prvog “goluba” samo sam uzviknuo: Vratit će se! Vidjelo se odmah da je Giovanni Cernogoraz spreman za najviše postolje, prepričavao nam je Marinko Matešić.
Odmah nakon zlatne medalje, kod Matešića se skupilo odabrano društvo na večeri na Bokanjcu u kojoj su zadarski lovci i strijelci ponovno preživljavali olimpijsko finale u trapu. Bokanjac je izvorište ovog sporta u Zadru, a kolika je važnost ove medalje za Hrvatsku pojašnjava Marinko Matešić.
– Pobijediti jednu Veliku Britaniju, Australiju, napose Italiju u finalu nemjerljiv je uspjeh. Samo za ilustraciju, oko dva milijuna ljudi u Italiji radi u industriji vezanoj za lov i ovaj sport. Iako se radi o relativno skupom sportu, nije istina da je to sport bogataša. Ne moramo svi imati pušku vrijednu 120.000 kuna i koristi streljivo koje košta 2,5 kune po komadu, ali ta puška nije oružje nasilja, kako neki percipiraju, već je običan sportski rekvizit kao lopta u nogometu. To što je pokazao Giovanni Cernogoraz, klasičan je put do uspjeha vrhunskog sportaša, ushićeno je govorio Marinko Matešić.
Kakva je osoba hrvatski olimpijski pobjednik Giovanni Cernogoraz, Matešić je objasnio u jednoj anegdoti.
– Njegov otac je vlasnik restorana i apartmana u Novigradu u Istri gdje mi Zadrani uvijek odsjedamo. Nakon naporna treninga ili utakmice Giovanni se presvuče u svoju konobarsku uniformu i besprijekorno nas posluži kao i sve goste svog restorana. Njegova smirenost, vrlo dobar odgoj, svakodnevni trening od njegove 15. godine, učinile su po Matešiću olimpijskog pobjednika i vrhunsku osobu.
– Možete zamisliti kakav je to uspjeh doći kao peti među šest najboljih na svijetu, predvidjeti u koju će stranu računalo brzinom od 100 km, ispaliti goluba, ne napraviti ni jedan suvišan trzaj ili pokret i na kraju doći do najdražeg odličja. Očekujemo da ćemo njegovo zlato proslaviti utakmicom na njegovoj streljani u Novigradu, rekao je na kraju Marinko Matešić pokazujući nam pušku marke Beretta, sličnu onoj kojom je Cernogoraz osvojio zlatnu olimpisku medalju.
Uspjeh mladog Istranina dugo će se prepričavati na Bokanjcu, mjestu u kojem se rodio ovaj sport u Zadru, ali i na svim budućim susretima na strelištu u Žmirićima. Sigurno je, kaže Marinko Matešić, da će ova medalja pomoći da gađanje glinenih golubova dobije svoje mjesto u zadarskom sportu.