Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Dom na žalu” ugostio radove 23 slikara

Autor: Jasna Marcelić

07.08.2013. 22:00
“Dom na žalu” ugostio radove 23 slikara


Likovna udruga ARS ULJAN priredila je ljetnu tradicionalnu izložbu radova svojih članova. Udruga je osnovana prije tri godine i u svojim redovima okupila slikare s područja otoka Ugljana, gdje je i počela s radom. U galeriji „Dom na žalu” u sklopu Pučkoga otvorenog učilišta, ARS ULJAN izložila je slike 23 svoja člana – akademskih slikara i slikara amatera.
– Postoji izreka da je potraga za ljepotom zapravo potraga za božanskim načelom i zato želim pohvaliti težnje i nastojanja svih naših članova koji, usprkos svakodnevnim obvezama, pronalaze vrijeme za duhovno prostranstvo, naglasio je predsjednik Udruge ARS Uljan, akademski slikar Bogdan Mogilevskij otvarajući njihovu treću zajedničku izložbu.
Jedna od edukativnih aktivnosti kojom se Udruga bavi od svojeg osnivanja je održavanje likovnog tečaja koji vodi Tomislav Košta jedan od osnivača udruge. Tečajevi slikanja održavaju se u Zadru i u Preku.
Posjetitelji su na ovoj izložbi mogli vidjeti djela polaznika naslikana širokim spektrom tehnika; akvarelom, uljem, akrilom, ugljenom, kamenom, drvom. Od drva se izdvojio tradicionalni hrvatski drveni brod falkuša, kao i impozantna skulptura slikara i kipara s dugogodišnjim radom Anselma Dorkina iz Preka. Udruga je, inače, ove godine već organizirala dvije izložbe i to na proljeće u Zadru u prostoru Kampo Kaštela i jednu u knjižnici u Arbanasima.
– Posebna mi je čast istaknuti da član Udruge ARS Uljan Senko Sorić ove godine obilježava 50 godina kulturno umjetničkog rada na čemu mu iskreno čestitamo, naglasio je ovom prilikom Mogilevskij. Senko Sorić predstavio se sa svoje dvije fotografije u digitalnoj tehnici s temom otoka i svitanja. Između radova 23 slikara izložena su dva posljednja rada pokojnog Ive Lončara iz Preka. Organizaciju izložbe uz POU „Dom na žalu” pomogla je Općina Preko.