Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sad se vidi tko kupuje auto na leasing ili vozi rent-a-car

Autor: Suzana Bandić

07.08.2013. 22:00
Sad se vidi tko kupuje auto na leasing ili vozi rent-a-car


U Daruvaru obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti najjeftinije, zato je trošak registracije manji i do tisuću kuna. U Zadru se sve više ljudi voze tablicama s DA oznakama koji, dakle cestarinu plaćaju u Daruvaru, pa prihodi od registracije tih vozila ne idu za održavanje cesta na zadarskom području


Diljem Lijepe Naše popularne registarske pločice “DA” sve se češće mogu vidjeti i na zadarskim cestama. Dokaz je to da su i Zadrani otkrili kako ušparati prosječno oko tisuću kuna za trošak na limene ljubimce.
Stvar je, kažu upućeni, legalna i vrlo jednostavna, a za uštedu su zaslužne leasing-kuće koje daruvarskim tablicama kupcima štede najmanje 800 kuna, ovisno o snazi vozila kad su u pitanju osobni automobili, broju sjedala kad je riječ o autobusima i težini za teretnjake.
– Na konstataciju da su na zadarskim ulicama u posljednje vrijeme sve učestalija vozila s daruvarskim registracijskim pločicama, izvješćujemo vas da se ne radi ni o kakvoj nepravilnosti. Za razliku od fizičkih osoba, koje moraju imati prebivalište u mjestu čiju oznaku dobiva njihovo vozilo, leasing-kućama je dovoljna podružnica registrirana u mjestu zone niskog rizika. Pojednostavljeno, radi se uglavnom o vozilima koja su u vlasništvu leasing kuća, a budući da je u Daruvaru obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti najjeftinije, svaka leasing-kuća koja je prijavila podružnicu ili ispostavu na području grada Daruvara, ima pravo registrirati vozilo na svome području – pojasnili su iz policijske postaje Policijskoj postaji Daruvar razloge zbog čega je posljednjih godina sve veći broj zainteresiranih za pločice “DA”. O trendu registriranja vozila u Daruvaru govore i statistički podaci po kojima je samo u posljednjih šest mjeseci registrirano ukupno 9.020 kojima su vlasnici fizičke osobe, a 4.518 pravne. Od tog ukupnog broja 62 fizičke osobe registrirale su automobil prvi put, a pravnih čak 1.476.
Statistike, dakle pokazuju kako je bez obzira na trend “DA” pločica broj registriranih i novoregistriranih vozila u Zadru ustaljen iz godine u godinu. No Mile Fabijan, iz Županijske uprave za ceste, kaže kako se omogućavanjem registracija na spomenuti način jako šteti, konkretno zadarskom ŽUC-u.
– Mišljenja sam da bi se puno toga trebalo mijenjati pa tako i raspodjela novca za ŽUC. Model po uzoru na Hrvatske ceste bi bio puno bolji. Novac bi se slijevao na jedno mjesto i raspoređivao, ovisno o podacima o kilometraži koju pojedini ŽUC-i imaju, o klimatskim zonama i slično – rekao je Fabijan dodajući da po njegovom mišljenju nije pravedno ni da se kod osobnih automobila računa snaga motora kod cijene koju vlasnik izdvaja kod registracije vozila.