Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Plan za Maraska park prihvaćen, ali ide se u treće izmjene i dopune

07.08.2016. 22:00
Plan za Maraska park prihvaćen, ali ide se u treće izmjene i dopune


Trećim izmjenama i dopunama plana trebalo bi se izmjestiti put s područja parka na Dogusovu nekretninu, zaštititi pomorsko dobro od parceliziranja, osigurati parkirna mjesta i postrojenje kotlovnice za stanare u Ulici Miroslava Krleže
Druge izmjene i dopune detaljnog plana uređenja zone parka i centralnih funkcija “Maraska park” po prijedlogu investitora, turske Dogus grupe, prihvaćene su na posljednjoj maratonskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra, no ujedno je i postignut kompromis između gradonačelnika Božidara Kalmete i oporbenih vijećnika koji su inzistirali da se plan ne prihvati.
Naime, nakon što su s govornice argumente ‘protiv’ plana iznijela dvojica vijećnika iz redova Akcije mladih, Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša, te SDP-ova Omerka Šarić, a one ‘za’ plan pročelnik Darko Kasap i gradonačelnik Kalmeta već na aktualnom satu, svega nekoliko minuta prije ponoći, kad se o toj točki glasalo, postigao se kompromis.
– Dobro, ići ćemo u treće izmjene i dopune na sljedećoj sjednici, samo sada prihvatimo plan da se može započeti s gradnjom hotela, rekao je Kalmeta.
Tri zahtjeva
Vijećnici Rubeša i Pupić Bakrač ostali su do kraja dosljedni zahtjevu da se vlasniku nekretnine i ulagaču u gradnju budućeg luksuznog hotela s pet zvjezdica iz grupacije američkog Hyatta ne dozvoli gradnja puta koji bi većim dijelom bio na terenu parka. Također, inzistirali su i da se more ne parcelizira, već da polja označena sa brojkama 7a i 7b ostanu kao nedjeljiva cjelina čime drže da će se preventivno utjecati na neku buduću koncesiju na tom dijelu pomorskog dobra, a i zaštititi interes građana na području plaže Jadran. Treći zahtjev oporbenjaka odnosio se na zaštitu stanara u zgradi Miroslava Krleže 1 s 30-ak stambenih jedinica. Izmjenama i dopunama plana uređenja Maraska parka na način kako je predloženo oni bi, kako su iznijeli u podnesku koji su dostavili u Gradsku upravu, ostali bez parkirališnih mjesta ispred zgrade, a u pitanje im je došlo i postrojenje za grijanje koje se nalazi na tom terenu. Razmatrat će se i ponuda samog investitora koji je tražio povećanje smještajnih kapaciteta u hotelu i zgradama sa apartmansko-stambenim jedinicama uz sam hotel, da će spustiti građevinu za jednu etažu kako ne bi zaklonili pogled stanarima u spomenutoj zgradi.
Koplja su se oko uređenja Maraska parka lomila i prije sjednice GV-a, već kod javne rasprave o planu predstavljene u Gradskoj vijećnici, no Grad nije prihvatio prijedloge koje su u određenom roku predvidjeli za žalbe držeći ih neopravdanima i promašenima, budući da su se te žalbe većim dijelom odnosile na ono što je već ranije, u samom planu uređenja prihvaćeno.
Prve izmjene iz 2014.
Kad je taj plan predstavljen javnosti, investitor je bila tvrtka Tenos d.o.o. na adresi Gaženička bb u vlasništvu zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića, a projekt je izradio poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić. Kasnije je tvrtku preuzeo turski Dogus i već u lipnju 2014. godine zatražio prvu izmjenu i dopunu plana s povećanjem smještajnog kapaciteta u hotelu s 90 na 120 soba, s tim da su najavili da će se umjesto tri graditi dvije stambene zgrade uz hotel. Dogus je za izmjene i dopune plana angažirao europski poznatog arhitekta Borisa Podeccu, a u plan su ubačene i kongresne dvorane, te trg s trgovinama i ugostiteljskim objektima, bazenima i ostalim popratnim sadržajima. No planom je obuhvaćen i dio pomorskog dobra koji bi se uredio za potrebe gostiju hotela čime bi se trajno i u nepovrat izmijenila vizura grada u tom dijelu. Ukoliko bi postojeći plan ostao na snazi, u dogledno vrijeme otvorila bi se mogućnost i za ograđivanje čime bi taj prostor zapravo postao sastavni dio projekta Maraska parka u isključivoj služnosti hotela iako je turski investitor više puta isticao kako ne “projekt hotela Maraska ne uključuje bilo kakvu prenamjenu javnih prostora, ne uključuje pretjeranu izgradnju koja bi zaklanjala pogled stanarima okolnih zgrada, ne zadire u postojeće zelene površine te ne predviđa korištenje plaže Jadran za potrebe hotela.”