Ovoliko domaćih proizvoda na jednom mjestu samo jedan sajam ima

Slika korisnika valentinam
LUKA I IGARA
Cilj sajma je očuvanje tradicionalne proizvodnje, promocija i prodaja domaćih proizvoda te opskrba potrošača proizvodima, kazao je Danijel Katičin, ravnatelj javne ustanove PP Vransko jezero
Velimir BRKIĆ
Sajam se održava na Kamenjaku iznad Vranskog jezera

U tradicionalno uređenom ambijentu vidikovca Kamenjak održan je četvrti po redu Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode  Vransko jezero i okolice "Luka i igara".

- Cilj sajma je očuvanje tradicionalne proizvodnje, promocija i prodaja  domaćih proizvoda te opskrba potrošača proizvodima, kazao je Danijel  Katičin, ravnatelj javne ustanove PP Vransko jezero.

Jedinstveni sajam održava se uokolo kapelice Svih Svetih, izletištu, vidikovcu i infocentru Kamenjak, s kojeg se vide cijelo Vransko jezero i arhipelag otoka Murter, Pašman, NP Kornati, Radašinovci, Banjevci, Dobra  Voda, Vrana, Polača i šire.

- Želja nam je uspostava što bolje komunikacije i povezivanja s lokalnim OPG-ovima, promocija tradicijske kulture područja, lokalnih  običaja, pjesama, nošnji i gastronomije, objašnjava stručna suradnica  Ivana Ribić, dipl. ing. biologije.

Lokalnom stanovništvu, koje posjede ima u Parku ili njemu gravitira,  poljoprivredna proizvodnja glavna je djelatnost.

- Ovim projektom potiče se i lokalna proizvodnja hrane te daje podrška u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda, ističe Iva Rogić,  dipl. ing. agronomije iz JU PP Vransko jezero.

Zahvaljujući toj gospodarsko-gastronomsko-turističkoj priredbi, miris  bijelog luka nošen vjetrom širio se na daleko.

- Da znate kako je zdrav, odmah biste pojeli luk. Lijek je za sedam bolesti, tvrdi Antonija Čirjak.

Naime, nutricionisti kažu kako je bijeli luk ljekovit i zdrav,  jedan od  najsnažnijih prirodnih antibiotika, te da ima i afrodizijačka svojstva.

Možda se nećete usuditi pojesti luk prije spoja, ali znate li da su ga stari Grci i Egipćani jeli zbog njegovih afrodizijačkih svojstava. Probajte banjevački luk i uvjerit ćete se, savjetovali su nas lokalni poljoprivrednici.

A bilo je svega, od luka i kapule, mahunarki i svježeg povrća, maslinovog ulja, vina i likera, do kozjeg sira, bajama, suhih smokava, džema, rukotvorina i autohtonih delicija Bukovice i Ravnih kotara.

Svoje proizvode na 30 štandova predstavilo je 35 OPG-ova i udruga s  područja Vrane, Pakoštana, Radašinovaca, Banjevaca, Stankovaca, Benkovca, Pirovca, Biograda, Posedarja i Tkona:  Nakićen, Svemir Troskot,  Divna Baković, Ika Baković, Danijel Roko Baković, Marinko Baković,  Branko Brković, Antonija Čirjak, Dušanka Didak, Roko Šarin, Jadran Baković, Perica, Dijana Krpina, Ante Gladović, Marija Vujasin, Mateo, Šinka  Jajčanin, Sanja Koprivnjak, Ivan Dežmalj, Marino Mijat, Petar Bašić, Divna Savić, Mate Vulelija, Danica Juričević, Lucija Klanac, Marina Lipić…

- U sklopu OPG-a imamo podrum, puniocu, kušaonicu te etno muzej i  crnu kužinu koju turisti obožavaju. Uz vino, rakiju, travarice, proizvodim  maslinovo ulje, poznati banjevački luk i druge proizvode zemlje, u jednom će dahu Svemir Troskot.

Njegova sestra Jagoda s obitelji drži OPG Nakićen poznat po mesnicama, kozjem siru i po mljekomatima s domaćim mlijekom u Šibeniku i  Zadru.

- OPG Nakićen se ponosi svojim kozjim blagom. Proizvod brojnih vimena i vrijednih ruku je domaći kozji sir, pripremljen u maloj sirani i  mljekari, ističe Jagoda.

Šinka i Željka Jajčanin prezentirali su pripremu i pečenje prisnaca.  Kuhao se kukuruz, gulaš, čičvarda. A za cjelokupnu dobru atmosferu pobrinuli su se KUD Vrana iz Vrane i kultni bend Škabelin iz Sv. Filipa i Jakova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
super; domace najbolje :)