Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najviše rasprave izazvale Barbaričine

Autor: Siniša Klarica

07.09.2009. 22:00
Najviše rasprave izazvale Barbaričine

Foto: Zvonko KUCELIN



Izmjenama PUP-a Bili brig, riješava se izgradnja rotora između Merkatora i Interspara te formiranje parcele za izgradnju obiteljske kuće Vicković koja će biti srušena zbog proboja Bihaćke ulice
Jučer je u gradskoj vijećnici u Zadru provedena prethodna rasprava u povodu izmjena i dopuna četiriju planova uređenja. Riječ je o: Urbanističkom planu uređenja industrijske zone Barbaričine, Provedbenom urbanističkom planu stambenog naselja Bili brig, Detaljnom planu uređenja centralnih zona Višnjik te o Detaljnom planu industrijsko-skladišno-servisne zone Autocentar.
Najviše rasprave izazvale su Barbaričine. Riječ je o zoni iznad Jadranske magistrale koju presjeca četverotračna cesta tzv. Kalmetina. Naime, iako je izrađivač svih četiriju planova “Block-projekt Zadar”, rekao da se radi o sitnim korekcijama na prostoru nekadašnjeg Zavoda za pripremu zemljišta, direktorica Županijskog urbanističkog zavoda Zadar Nives Kozulić rekla je da se zbog skraćivanja prometnica u sjevernom dijelu obuhvata mora raditi još jedan UPU, jer pojedini vlasnici nemaju mogućnosti sami sebi graditi puteve. Skraćivanjem prometnica, neki vlasnici parcela mogli bi biti i oštećeni u odnosu na stari plan, dodala je Kozulićeva. Po starom rješenju, tu je bilo predviđeno okretište, rekao je ispred izrađivača Željko Predovan, ali nitko ga ne želi na svom zemljištu pa je prometnica skraćena. Što se tiče izrade pristupnih puteva, u ovom dijelu plana nemoguće je predvidjeti sve varijable, pa vlasnicima parcela ostaje da se međusobno dogovore oko pristupnih prometnica. Generalno, kaže Predovan plan je izrađen jer, po starom, tvrtke koje imaju objekte na parcelama, nisu mogle ići u rekonstrukciju i dogradnju istih. No, to se odnosi samo na određen broj parcela u južnoj kazeti obuhvata plana. Također, predviđena je izgradnja prometnice, paralelne s Kalmetinom.
Izmjenama PUP-a Bili brig, riješava se izgradnja rotora između Merkatora i Interspara te formiranje parcele za izgradnju obiteljske kuće Vicković koja će biti srušena zbog proboja Bihaćke ulice. Prema gradskom pročelniku za graditeljstvo Matku Segariću, riječ je o probijanju jedne od gradskih polutransverzala koja će kvalitetno spojiti ovaj dio grada do sportske dvorane Višnjik i dalje.
DPU Višnjikom medijskoj kući VOX bit će dopuštena izgradnja parkinga na površini parcele, a ne kako je to prije bilo predviđeno, u podzmelju. Prema Predovanu, nekad propisanih 100 parkirališnih mjesta, investitor ne bi mogao riješiti niti s dva kata podzemne garaže, a toliki broj parkirališnih mjesta u ovom trenutku nije mu ni potreban. Nives Kozulić upozorila je da se mreža prometnica mora organizirati tako da predvidi trasu pružanja kolektora Smiljevac te rotor na Teslinoj ulici i Benka Benkovića.
DPU Autocentar rješava tek malu parcelu unutar kompleksa nekadašnej Auto-Hrvatske. Na toj parceli smjestio bi se auto salon Audi. Taj tipski objekt samo bi se zarotirao u odnosu na stari plan. Nakon jučer provedene prethodne rasprave, slijedi javni uvid sva četiri plana uređenja te prije usvajanja, javna rasprava.