Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nedostaje nam nogometne inteligencije

Autor:

07.09.2009. 22:00
Nedostaje nam nogometne inteligencije

Foto: Vedran SITNICA



Umjesto da pokažemo jednu dominaciju i nadmoć, mogla se vidjeti beskrvnost te velika količina nepreciznosti – kazat će Zebić.


Nakon prijateljskog ogleda sa Galovcem nogometaši Zadra nisu uspjeli vratiti osmijeh na lice treneru Daliboru Zebiću. Ponovilo se mnogo starih boljki i umjesto da se podigne moral momčadi u utakmici koja je trebala poslužiti za vraćanje samopouzdanja ono je sada još teže pronaći. Pobjeda od 3:1 je premala da bi itko bio zadovoljan, jer su se ponovno ukazali stari zadarski problemi kao neefikasnost i neuigranost što su stvari koje se hitno moraju popraviti pred nastavak prvenstva. Zebić ne može naći prolaznu ocjenu za nijednog od 19-orice igrača koji su istrčali na travnjak protiv Galovčana.
– Ovo je bilo naše klasično nemotivirano izdanje u prijateljskim utakmicama. Kad nema želje, a ima previše posjeda lopte s kojom u nekim trenucima ne bi znali što bi napravili, onda ne mogu nikako biti zadovoljan. Ne izlazimo kvalitetno naprijed, a zabiti gol nam je postalo teški bauk. Nije ni čudo što smo najneefikasniji u ligi i umjesto da u ovakvoj utakmici napunimo mrežu protivnika da vratimo samopouzdanje i namjestimo nišanske sprave dobili smo nove glavobolje – požalio se Zebić nakon prijateljske utakmice s Galovcem te se posebno osvrnuo na rezervne igrače koji mu nisu ničim dokazali da su spremni za prvih jedanaest.
– Igrači s klupe nisu pružili ono što sam od njih očekivao. Odigrali su 1:1 drugo poluvrijeme i to nikako ne može biti za pohvalu. Igralo se previše individualno, a zanemaruje se kolektivna igra koja obilježava današnji, moderni nogomet. Pokušavalo se individualnim pokušajima prolaziti protivničke igrače što se pokazalo vrlo neučinkovitim i protiv nogometaša koji igraju četvrtu ligu. Umjesto da pokažemo jednu dominaciju i nadmoć, mogla se vidjeti beskrvnost te velika količina nepreciznosti – kazat će Zebić koji mora smisliti način kako uzeti tri boda u subotu na Stanovima protiv Croatie iz Sesveta.
– Nastavljamo se pripremati za taj dvoboj sa Sesvećanima i morat ću pokušati podignuti samopouzdanje svojih igrača kojima je krajnje vrijeme da se razbude i počnu prikazivati nogomet kakav mogu i znaju igrati. Najveći teret past će na naše vezne igrače i bokove koji moraju pokazati veću nogometnu inteligenciju te znati donijeti loptu do protivničkog šesnaesterca kako bi poslužili Terkeša ili Šaranovića u špici koji su većinu vremena odsječeni od ostataka momčadi – recept je Zebića za Sesvećane.
 Koliko je ovakav tip prijateljske utakmice mogao donijeti nešto kad ste igrali svih 90 minuta “viktoriju” na gol protivnika? U prvenstvu će se rijetko viđati Zadar u takvoj ulozi.
 – Prije svega ova utakmica je bila zamišljena da nam posluži razbiti bauk nepreciznosti što i nije baš imalo nekog uspjeha, a i nismo mogli naći nekog jačeg protivnika koji bi eventualno mogao pobuditi veći angažman kod mojih igrača. Pokazali smo da se teško nosimo u takvoj konstelaciji snaga kad smo cijelu utakmicu na protivničkoj polovici. Takav recept možemo mi primijeniti na gostovanjima, ali se pokazalo da kad opsjedamo na polovici protivnika kao protiv Šibenika li Cibalije ne znamo pronaći pravo rješenje kako bi ugrozili protivnički gol. Nedostaje nam one nogometne inteligencije i to je ono što moramo pokušati pronaći – za kraj će Zebić.