Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svaka marka priča svoju priču

Autor:

07.09.2009. 22:00
Svaka marka priča svoju priču

Foto: Filip BRALA



U organizaciji Hrvatskog filatelističkog društva Zadar u ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak je otvorena izložba pod nazivom “Najljepše hrvatske poštanske marke”.
Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar istaknuo je kako poštanska marka i dandanas ima svoju osnovnu funkciju. No, uz onu osnovnu postoje i druge, pa tako poštanska marka , primjerice, čuva nacionalni identitet.
Černigoj je podsjetio na izjavu slavnog irskog pisca i nobelovca W. B. Yeatsa, koji je naglasio značaj dizajna poštanske marke kao najboljeg nacionalnog ambasadora.
Kulturna dimenzija marke je važan element, istaknuo je Černigoj, a hrvatska marka izvrstan je medij kulture. Gotovo dvije trećine hrvatskih poštanskih marki su kulturnih motiva.
– Poštanske marke Hrvatske pošte imaju dobar dizajn, a svaka marka priča svoju priču, kazao je Černigoj.
Branko Ljubičić, upravitelj Središnje pošte Zadar napomenuo je kako mnogi svoju poštansku marku nazivaju ambasadorom.
– Poštanska marka je savršen promotor državnog imidža, istaknuo je ljubičić dodavši kako hrvatske poštanske marke osvajaju najveća svjetska priznanja.
Na izložbi je postavljena i vitrina u kojoj je izložen filatelistički pribor, album s markama, časopis ‘Zadarski filatelist’, priznanja Društvu, kao i diplome i medalje osvojene na izložbama.
Izložba ostaje otvorena do 12. rujna.