Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tako mali, a već znaju čitati i pisati

Autor: Valentina Mlađen

07.09.2009. 22:00
Tako mali, a već znaju čitati i pisati

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ove godine u Oš “Smiljevac” upisalo se 106 učenika u matičnoj školi, podijeljenih u pet razreda, te sedam učenika u Briševu i devet u Murvici, ukupno njih 122


Jučer je započela još jedna školska godina i školsko zvono je pozvalo đake da se sa kupanja i odmora vrate u školske klupe. Po prvi put je zvono jučer pozvalo i male prvašiće Osnovne škole “Smiljevac” koje su u školske klupe dopratili roditelji. Prije samoga početka programa koji su u školi pripremili za svoje učenike, prvašići su se zajedno s roditeljima okupili ispred škole. Dok su razigrani đaci trčkarali okolo naokolo, brižni roditelji su mnoštvom fotoapaparata i kamera nastojali zabilježiti jedinstvene trenutke u životima svoje djece. Dok se mamama i tatama vidjela strepnja u očima, za najmanje nikakve brige nije bilo.
– Mama je kupila sve knjige i čekaju me doma jer nismo morali danas donijeti torbu. Imam i sav pribor i jedva čekam da ga koristim. Nisam uplašena jer sam već išla u malu školu pa znam i pisati i čitati, podijelila je s nama svoje iskustvo mala Kata. Ipak za razliku od djece kojima je cijeli događaj bio jedno zabavno iskustvo, na licima roditelja čitali su se pomiješani osjećaji. Iako je većina uzela nove udžbenike preko škole, neki se pouzdaju u ministrovo obećanje pa čekaju do kraja devetoga mjeseca s kupnjom udžbenika.
– Sada evo imam dva đaka, jedna mi ide u sedmi razred, a malena tek kreće. Knjige smo već nabavili, škola je sve organizirala pa nam je uvelike olakšala posao kako ne bismo morali tražiti po knjižarama, podijelila je svoje iskustvo Monika Peša, majka prvašice. Iako im je škola olakšala, ipak priznaje da su ove školske godine za udžbenike izdvojili popriličnu svotu novca.
Svečani doček za prvašiće i njihove roditelje održan je u hodniku škole. Prvu riječ imao je ravnatelj Bernard Kotlar, koji je u svoje te u ime učitelja i stručnog vodstva uputio pozdrav malim đacima i njihovim roditeljima. Pozvao je učenike na marljivo učenje i izrazio zadovoljstvo još jednom brojnom generacijom. Nakon odslušane himne predstavio je učiteljice koje su povele đake i roditelje u razrede u koje su dodijeljeni.
Ove godine u Oš “Smiljevac” upisalo se 106 učenika u matičnoj školi, podijeljenih u pet razreda, te sedam učenika u Briševu i devet u Murvici. Nakon bezbrižne igre za male đake počela je nova etapa u životu koja će ih uvesti u odrastanje, učiti odgovornosti i pripremiti ih za veliki svijet. Iako je u pravilu lakše onima koji su prethodno pohađali vrtić, od sve okupljene djece nismo naišli ni na jedno uplašeno lice već su mališani svi jedva dočekali krenuti u školu i reći kako su sad konačno veliki.