Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gradnja zadarske Supernove ne teče glatko

07.09.2010. 22:00
Gradnja zadarske Supernove ne teče glatko


Tvrtka Fodeus gradnja iz Zagreba koja je do prije dva i pol mjeseca bila glavni izvođač radova na trgovinskom centru Supernova, tužila je investitora Granit Vrkić iz Zadra za neisplatu 40 milijuna kuna duga. Zdravko Tolić kaže da nije stigla ni druga dozvola, tzv. privođenje namjeni prostora za 64 lokala koliko će imati zadarska Supernova, ali se uredno i danas vrše radovi na uređenju unutrašnjosti
Mjesecima nejasna situacija oko gradnje zadarske Supernove, prije dvadesetak dana „eksplodirala” je sudskom tužbom. Tvrtka Fodeus gradnja iz Zagreba, koja je do prije dva i pol mjeseca bila glavni izvođač radova na trgovinskom centru Supernova, tužila je investitora Granit Vrkić iz Zadra za neisplatu 40 milijuna kuna duga. Prema riječima direktora Fodeus gradnje, Zdravka Tolića, njegovi djelatnici i zaštitari kaubojski su izbačeni s gradilišta te im je zapriječen daljnji pristup.
Morala je uredbovati zadarska policija koja je čak razoružala dio novih izvođača radova. Radovi su prekinuti jer nije bilo građevinske dozvole ili po novom, potvrde glavnog projekta. Mi nismo htjeli ići u sukob s državom i plaćati velike kazne, iako nas je investitor, tvrtka Granit Vrkić, tjerala da radimo bez dozvole. U konačnici su nas izbacili s gradilišta. Također, investitor nije riješio pitanje pristupne ceste kroz gradilište, kroz koju se konstantno odvijao promet, pa nismo mogli zadovoljiti uvjete o zaštiti na radu, govorio nam je direktor Zdravko Tolić.
Tolić je cijeli slučaj prijavio građevinskoj inspekciji, a u međuvremenu, točnije 22. srpnja kada je Fodeus već bio izbačen s gradilišta, stigla je građevinska dozvola, po Toliću, samo za tzv. roh-bau gradnju bez unutrašnjeg uređenja. Tolić kaže da nije stigla ni druga dozvola, tzv. privođenje namjeni prostora za 64 lokala koliko će imati zadarska Supernova, ali se uredno i danas vrše radovi na uređenju unutrašnjosti pa je i to, kaže direktor Fodeus gradnje, prijavljeno građevinskoj inspekciji.
Tražili smo od suca Josipa Novaka da izda privremenu mjeru zabrane rada, dok sudski vještak ne ustanovi činjenično stanje, ali on to nije učinio. Naša tvrtka uradila je 85 posto ugovorom predviđenih „rau-bau” radova, ali se ne možemo naplatiti. Zbog toga ne možemo platiti 15 kooperanata koji zapošljavaju ukupno oko 1.500 djelatnika, rekao je direktor Fodeus gradnje Zdravko Tolić.
Tolić je dodao da je njegova tvrtka, a ne zagrebački Dalekovod, kako se to predstavljalo u medijima, bila glavni izvođač radova te da su sa spomenutom tvrtkom bili u konzorciju. Podsjetimo, na površini od preko 38.000 četvornih metara niknut će četvrti, i do sada najveći, Supernova shopping centar u Hrvatskoj vrijedan oko 85 milijuna eura. U njemu bi se trebale smjestiti prodavaonice renomiranih „trade-marki” kao što su: Peek & Cloppenburg, Humanic, Müller, New Yorker, Deichmann, Benetton, S. Oliver, Douglas. Prema nekim informacijama, čak je 70 posto prostora već iznajmljeno, a zadarska Supernova trebala je biti gotova još 15. lipnja. Komentar novonastale situacije jučer nismo mogli dobiti od direktora Granit Vrkića, Grgura Jolića, koji nije odgovarao na telefonske pozive.