Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zatvorene škole na Molatu i Premudi

07.09.2010. 22:00
Zatvorene škole na Molatu i Premudi


U školu na Silbi trenutačno su tri učenika, dvije osmašice, koje će ove školske godine završiti osnovnu školu te jedan prvašić. On bi dogodine trebao biti jedini učenik u cijeloj školi
S početkom ove školske godine, koja je počela s prvim danom ovoga tjedna, na malim zadarskim otocima su zatvorene još dvije škole, pa ih je na svim ostalim otocima ostalo još upravo toliko – tek dvije škole! Zbog toga što u njima nema niti jednoga učenika, zatvorene su u ponedjeljak škole u Molatu i Premudi. S ta dva otoka otišli su i posljednji đaci, iz Molata u Zagreb posljednja učenica koja je stigla do četvrtoga razreda, a iz Premude u Zadar javnosti poznati Armando Smirčić Runko, dječak koji je prvi u nas polazio školu kao jedini učenik na cijelome otoku.
Na cijelom arhipelagu, osim većih otoka Ugljana, Pašmana i mjesta Sali na Dugom otoku, ostale su do daljnjega samo dvije osnovne škole, na Ižu i Silbi. Svi ostali otoci su zatvorili školska vrata, neki i prije 40, 30 ili 20 godina, neki lani i ove godine. Tamo nema mladosti, pa tako ni djece. Na Molatu je posljednjih godina djecu imao samo mjesni pekar, došljak Albanac, ali je i njegova kći koja je, također, lani bila jedina u otočnoj školi, od ove godine krenula u školu u Zagrebu. Isto je odlučila i Armandova majka, koja je odnedavno ostala udovica i došla je sa sinom u Zadar. Armando sada pohađa sedmi razred u Osnovnoj školi Šimuna Kozičića Benje i nakon šest razreda, koliko je na Premudi bio jedini učenik i imao samo za sebe učiteljicu, sada pohađa razred s 19 učenika.
– Mislim da će mu ovaj razred najbolje odgovarati, jer su u njemu učenici iz Dikla i Puntamike, oni koji nisu bili zajedno od početka, od prvoga razreda, nego tek od petoga, pa su se polako kao već veliki međusobno upoznavali, kazao nam je ravnatelj škole “Benja” Marko Marin i dodao da su s novim učenikom razgovarali pedagog i ravnatelj, a upozorili su nastavnike i učenike da je Armando dosad bio sam ne samo u razredu, nego i u cijeloj školi i da s njim budu pažljiviji. I nastavnici će o tome voditi računa, a osobito razrednica Sonja Dujšin-Džumić, kako nam je to rekao i ravnatelj.
Inače, dosadašnja učiteljica Ignis Lemezina, koja je najduže učila Armanda, od početka školske godine je prešla u Zadar, premda to nije znala do posljednjeg trenutka.
Podsjetimo i da su na manjim otocima još preostale škole na Ižu sa “čak” 17 učenika, od kojih je jedan u prvom razredu te na “velikoj” Silbi, gdje tijekom ljeta bude i do 7.000 ljudi. U školu na Silbi trenutačno su tri učenika, dvije osmašice, koje će ove školske godine završiti osnovnu školu te jedan prvašić. On bi dogodine trebao biti jedini učenik u cijeloj školi! To je tužno, ali točno stanje školstva i života na velikom zadarskom arhipelagu, koji čini i najveća jadranska skupina manjih otoka, ali još uvijek nerazvijenih. Valjda jedinih takvih u Europi. Bez obzira što je država posljednjih godina ulagala u pristaništa, pa i u obnovu škola, “ali to je sve i od toga se ne živi”, kako ističu sve malobrojniji stanovnici ovih otoka, koji su 50 godina bili potpuno zanemareni, od čega su posljedice još uvijek vidljive i zapravo imaju dramatične razmjere.