Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izvoznici s Višnjika

07.09.2011. 22:00
Izvoznici s Višnjika


U prethodna dva mjeseca Zadar je ostao bez čak pet igračica koje su posljednjih godina igrale za mlađe nacionalne selekcije gdje su posebno velik doprinos dale Ivana Blažević i Glorija Sikirić


Ivana Blažević, Glorija Sikirić, Katarina Popović, Sanja Kovačević, Božena Tokić, Kristina Skroće i Ema Meštrović. Sedam je to igračica koje su lani nosile dres jedinog zadarskog ženskog prvoligaša, onog košarkaškog. Jednako tako, svih sedam igračica u novoj će sezoni ili igrati za nove klubove ili će jednostavno košarku podrediti nekim drugim životnim obvezama. Odlasci iz kluba s Višnjika nisu novost, svako ljeto prometno je u izlaznom smjeru, a najčešće odlaze najbolje igračice. Iznimka nisu bila ni prethodna dva mjeseca u kojima je Zadar ostao bez čak pet igračica koje su posljednjih godina igrale za mlađe nacionalne selekcije gdje su posebno velik doprinos dale Blažević i Sikirić. Odlazak više od pola igračica iz lanjskog rostera u klubu će pokušati nadomjestiti povratkom Lare Nikpalj te angažmanom Davorke Balić i Zorke Bilić. I dok se dolazak Balić (1988.) može uklopiti u klupsku politiku, koja je posljednjih godina podrazumijevala da je dolazak igračica iz drugih sredina moguć samo ako je riječ o mlađim djevojkama, dotle je angažman devet godine starije Bilić potez koji odudara od dosadašnje zadarske prakse. Naime, Marija Mazija i Branimir Peričić, dvojac koji je niz godina vodio zadarsku ekipu (Mazija je i dalje na klupi) bio je sklon razmišljanju da je “ispadanje u A-2 ligu bolje od angažmana starijih igračica”. Zašto se ovaj stav promijenio?
Vrsaljko i Marin
– Promijenio se iz dva razloga. Prvi je taj što smo ostali bez čak sedam igračica, a mlađe koje dolaze ne mogu ponijeti teret vrlo kvalitetne jedinstvene A-1 lige. Tako primjerice Matea Žilić i Marija Vukić pokazuju perspektivu, ali se od njih ne može očekivati da nose našu igru jer su premlade. Drugi je razlog taj što će nam Bilić kao centar biti od velike pomoći pod košem. I lani smo imali problema na toj poziciji, a nakon odlaska Blažević situacija se dodatno pogoršala – objasnio je Branimir Peričić, sportski direktor.
Peričić je svjestan da za klub u kojem igračice imaju status amaterki dolazak djevojaka iz drugih sredina može donijeti “promjene raspoloženja”.
– Balić i Bilić naš klub neće mnogo koštati. Hrana im je osigurana preko sponzora, a mi smo se pobrinuli da im nađemo stan. Osim toga, nijedna naša igračica zbog Balić i Bilić neće biti zakinuta za ništa od onoga što je sa svakom od njih dogovoreno. Doista nije riječ ni o kakvim velikim ugovorima već određenom minimumu, prema praksi iz prethodnih sezona.
Iako je posljednjih godina ostao bez niza vrlo kvalitetnih igračica Zadar je odštetu dobio samo za Mariju Vrsaljko i Inu Marin. Obje igračice prešle su u Gospić. S obzirom na perspektivu Blažević, Sikirić i Meštrović neobično je da Zadar za njih od novih klubova (Lupa i Agram) nije dobio nikakvu odštetu. Posebno kada se zna da spomenute tri igračice iz Zadra nisu otišle na studij već je riječ o klasičnom transferu u kojem igračica odlazi u drugi klub.
– Nismo dobili odštetu jer je nismo ni tražili, a s tim igračicama nismo imali ni potpisan Ugovor o sportskom usavršavanju jer ga djevojke nisu želje potpisati. Osim toga, nikome nismo željeli praviti probleme u želji za promjenom sredine jer smo svjesni da ostanak bilo koje igračice kojoj bismo spriječili odlazak u drugi klub ni nama ne koristi. Kada je riječ o Blažević i Sikirić mi smo ih pitali kakav ugovor žele, odnosno koji su to uvjeti koje one traže. Međutim, na to pitanje nam nisu odgovorile jer su očito odlučile otići. Možda naša ponuda ne bi bila na razini onoga što su one dobile u novom klubu, ali nismo ni dobili priliku ući u utrku za njihov ostanak za koji smo bili zainteresirani.
Nema dugovanja
Zadar se tako na tržištu ponaša poput kakvog izvoznika koji, međutim, od svega toga ima malo (financijske) koristi.
– Stav je novog Upravnog odbora da će se od svih igračica tražiti potpisivanje Ugovora o sportskom usavršavanju prema kojem kao klub imamo pravo na propisanu odštetu prema pravilniku HKS-a. Svaka igračica i njeni roditelji bit će upoznati s time što će se dogoditi ako ne potpišu Ugovor o sportskom usavršavanju. Potpisivanje tog Ugovora znači i da će ta igračica s našim klubom kada postane punoljetna potpisati i profesionalni ugovor.
Peričić zaključuje da je Zadar sve financijske obveze prema igračicama ispunio.
– Prema svim igračicama koje su igrale za nas u posljednjih desetak godina ono što je dogovoreno je i realizirano. Bilo je kašnjenja, nije sve uvijek išlo očekivanom dinamikom, ali Zadar na kraju nikome nije ostao dužan – naglasio je Peričić.


Meštrović: Nemamo visok standard, ali imamo kontinuitet




Olivio Meštrović, predsjednik kluba, ovako objašnjava situaciju u kojoj većina mladih igračica iz Zadra odlazi bez odštete.
– Kada je riječ o pet igračica koje su ovo ljeto dobile ispisnicu s nijednom od njih lani nismo mogli potpisati ugovor, jer nismo bili u mogućnosti ispunjavati ugovorne obveze. Od planiranih 700 tisuća kuna lani smo od Grada Zadra dobili 572 tisuće kuna. Kada se zna da nam za natjecanje u A-1 ligi te za putovanja ode oko 220 tisuća kuna, zatim treba izdvojiti novac za plaćanje dvorane na Višnjiku te plaću koju Marija Mazija ima kao profesionalni trener, ostaje nam oko četvrtina od 572 tisuće kuna. S tih 25 posto sredstava trebamo podmirivati obveze prema igračicama. Stoga nikome nismo željeli obećati ono za što smo znali da nećemo moći ispuniti – kaže Meštrović i dodaje:
– Naše su igračice bile podijeljene u četiri skupine. Prva je bila ona u kojoj su djevojke dobivale do tisuću kuna, a najviša skupina je bila ona u kojoj su igračice imale maksimalno 2.500 kuna honorara.
Ipak, nije li se Zadar olako odrekao praktički pola ekipe?
– Ako vam dođe roditelj i kaže da njegovo dijete želi nastaviti srednju školu ili upisati fakultet u drugom gradu, kako tom roditelju reći da ta igračica od nas neće dobiti ispisnicu. Nije problem postaviti visoki standard i s igračicama potpisati ugovore na ovaj ili onaj iznos. No, problem je taj visoki standard kasnije i održati. Mnogo je klubova koji su ambiciozno krenuli i uzeli nekim drugim klubovima igračice, obećali im sve i svašta, a danas tih klubova nema nigdje. Mi u Zadru ipak imamo kontinuitet, konstantno smo u završnicama kadetskih i juniorskih natjecanja, a seniorke su nam šest godina u A-1 ligi. Osim toga u klubu postoji i unutarnji red, a rezultati pokazuju i to da imamo odličan stručni rad.


Sikirić: Isključivo sportski motivi


Glorija Sikirić u Lupi promotion odradila je prve treninge. Radi se dvaput dnevno i sve je podređeno pripremama za novu sezonu. Dojmovi?
– Sve je super. Imamo jaku konkurenciju u ekipi i to je ono zbog čega sam i odlučila doći u Lupu, a isto mogu potvrditi i za Ivanu Blažević.
Sikirić dodaje da su razlozi odlaska u Zagreb isključivo sportski.
– Nikad se nisam žalila na uvjete koje sam imala u Zadru kad je riječ o treninzima i uopće stručnom radu. Taj je dio u Zadru, kao i u Lupi, na odličnoj razini. Međutim, u Lupi na svakoj poziciji u ekipi je jaka konkurencija, a to je motiv više za svaki trening. U Zadru smo Ivana i ja znale da ćemo uvijek igrati, bez obzira na to koliki nam je angažman na treninzima. Osim toga, Lupa će nastupati i u Balkanskoj ligi, a to znači da će biti više jakih utakmica, što je za naš igrački razvoj također bitno.
Mlada Zadranka potvrđuje da ovo ljeto nije bilo mnogo razgovora oko ostanka u Zadru.
– U Zadru su me pitali koje uvjete želim, ali ja o novcu nisam razmišljala kada sam odlazila iz Zadra, već sam se vodila isključivo sportskim motivima. Točno je da su mi u Zadru prethodno nudili Ugovor o sportskom usavršavanju, no s opcijom da nakon 18. godine u klubu trebam ostati još četiri godine, što nisam željela prihvatiti. Konačno, je li odluka o odlasku iz Zadra bila dobra ili nije, pokazat će vrijeme.


Izjava na forumu


“Ja zbilja nisam kriv kaj Zadar, umjesto da potpiše ugovore s djecom na vrijeme, da I’m neku sitnu lovu, I kasnije živi od odšteta, cicijaši I to ne želi učiniti”.
autor: alex07
izvor: http://nkforum.net/seniorske-lige/sezona-20102011-114/820/


Odlasci iz Zadra


2005./06. Ana Kunjačić
2006./07. Ivana Kovačić, Valentina Jačan, Iva Kraljev
2007./08. Iva Borović, Ana Medur, Ivana Baždarić
2008./09. Marija Vrsaljko , Ana Vrsaljko , Nevia Vidaković, Lara Nikpalj, Lucija Perica, Božena Radoš
2009./10. Iva Grbas, Maja Ledenko, Ina Marin
2010./11. Marina Akšamović, Karmen Jeričević, Sanja Rogošić, Nina Krstić
2011./12. Ivana Blažević, Glorija Sikirić, Katarina Popović, Sanja Kovačević, Božena Tokić, Kristina Skroće i Ema Meštrović