Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kome je u interesu da se dvije godine stara rasvjeta zamijeni novom?

07.09.2011. 22:00
Kome je u interesu da se dvije godine  stara rasvjeta zamijeni novom?


Zašto sam ja onda plaćao ove radove, vukao vodove 120 metara i zašto me nitko nije upozorio da za svega sedam dana započinju ovi radovi – pita se Zekanović koji bi, jednako kao i većina ostalih njegovih sumještana želio da “lokalne vlasti podastru račune u što se troši njihov novac”


Malo  mjesto u općini Nin, Poljica  Brig, prije nekoliko dana  dobilo je “Ulicu stupova”.  Tako se naime, na svoj  račun šale mještani iako im,  kažu, i nije baš do šale jer ne  znaju ni o kakvim je radovima riječ, niti tko ih  izvodi, a ni koliko koštaju.  Napominju kako je jedino  neupitno da su radove naložili čelnici njihove Općine  te da se financiraju iz proračuna, ali im je neshvatljivo da je itko mogao odobriti da se na trasi od poljičke trafostanice prema  Ćurjurićima, uz već postojeće drvene stupove niskonaponske mreže, metalne  stupove javne rasvjete, sada  postave još i betonski stupovi.
O čemu je zapravo riječ  pokušali smo saznati u  Općini Nin i kod gradonačelnika Emila Ćurka. No,  kako su nas izvijestili, on je  jučer do kraja radnog vremena bio zauzet, odnosno  na poslovnom sastanku, a  pročelnici Odjela za financije i komunalne radove nakon kratkog razgovora uputili su nas da im sva pitanja  dostavimo pismeno uz napomenu da ćemo odgovor  dobiti danas do kraja radnog  vremena. No, uspjeli smo  doznati kako spomenute radove izvode Elektra Zadar i  TKM-Telekom d.o.o. te da je  riječ o rekonstrukciji niskonaponske mreže.
Elektra ne zna za stupove
– Elektra Zadar u već  iskopane rovove polaže kablove za niskonaponsku  mrežu koja bi krajem godine  trebala, ukoliko se osiguraju  financijska sredstva, biti  puštena u rad, a najkasnije  do konca iduće godine –  rekao nam je direktor Elektre Zadar, Tomislav Dražić  napominjući kako on nema  nikakvih saznanja o postavljanju stupova, niti da su  tri različita na razmaku od  svega dva do tri metra postavljena duž cijele trase od  trafostanice u Poljica Brigu  pa do predjela zvanog  Ćubrilovići. Dražić je dodao  kako djelatnici Elektre spomenute radove izvode na  zahtjev gradonačelnika Ćurka, a tko je na istoj dionici  prije svega dvije godine kopao i postavljao kablove za  javnu rasvjetu, kao i metalne stupove s rasvjetnom  kuglom na vrhu, nije znao  odgovoriti. Niti iz Općine  odgovor na to pitanje nismo  dobili, a mještani sve to  gledaju kao “pranje” njihova  novca. Ogorčeno zaključuju  kako je kopanje istih rovova  dvaput plaćeno, što nameće  zaključak da se nekom namještaju poslovi i pravi dvostruki, bespotrebni trošak.  To potkrepljuje i činjenica  da nakon postavljanja novih, betonskih stupova prije  dvije godine postavljeni  kendelabari više neće biti  potrebni, kao ni niskonaponska mreža kojom su  međusobno spojeni.
 Neracionalno korištenje  novca iz proračuna?
Među nezadovoljnim  mještanima našao se i Joško  Zekanović koji je u spomenutoj ulici prije šest mjeseci sagradio obiteljsku  kuću i koji se sada, nakon  što je shvatio da se postavlja  nova niskonaponska mreža,  osjeća prevarenim za iznos  od 21.600 kuna. Toliko je  prije 15-ak dana platio  troškove priključka za struju. U tu cijenu uračunati su  mu građevinski radovi, odnosno kopanje 120 metara  dugog kanala, koliko je njegova kuća udaljena od starog elektro voda.
– Došli su radnici, iskopali  nekih 120 metara dug kanal  od moje kuće, preko ceste,  do postojećeg voda struje.  Postavili su kablove, zakopali rov, a nakon toga priključili su me u elektro-mrežu i sve je izgledalo  sasvim u redu. Međutim,  sada ispada da se uz sam zid  mog dvorišta, na 20-ak centimetara postavljaju novi  kablovi. Zašto sam ja onda  plaćao ove radove, vukao  vodove 120 metara i zašto  me nitko nije upozorio da za  svega sedam dana započinju  ovi radovi – pita se Zekanović koji, jednako kao i  većina ostalih njegovih sumještana bi želio da “lokalne  vlasti podastru račune u što  troši njihov novac”. Zekanović se ujedno pita i tko će  njemu vratiti njegov novac,  tko nadzire postavljanje najnovijih stupova i radove  općenito, a bilo bi zanimljivo, dodaje, imenom i  prezimenom znati osobu koja je dozvolila da se ulica  pretvori u lakrdiju.
– Ovo nitko normalan ne  bi dozvolio. Ovo je “strava u  ulici Brijestova” – zaključuje  Zekanović.
No osim spomenutih radova, mještani Poljica Briga  spominju neracionalno korištenje novca iz proračuna  od komunalnih doprinosa i  prodanih zemljišta u Poljica  Brigu. To su, ističu, milijunski iznosi te ih zanima  gdje su utrošeni. Među inima, i taj odgovor bi danas  od čelnih ljudi Općine Nin  trebali dobiti.