Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mirjana Krizmanić najprodavanija autorica na Jadranu

07.09.2011. 22:00
Mirjana Krizmanić najprodavanija autorica na Jadranu


u svega 14 dana  koliko je brod knjižara plovio  Jadranom prodano je 4 tone  knjiga što je više od devet i  pol tisuća knjiga. Najprodavanija knjiga bila je “Tkanje  života” poznate psihologinje   Mirjane Krizmanić čime je  potvrdila prošlogodišnji uspjeh. Naime, ova knjiga je i  prošle godine zauzela prvo  mjesto na top ljestvici najprodavanijih naslova u ljetu.
Ove godine na MasterCard  Brodu knjižari – Brodu kulture koji promiče kulturu   čitanja i pisanja sudjelovalo  je više od 15 nakladničkih  kuća, s ponudom više od  1300 naslova knjiga.
“Neprocjenjivo je dovesti   knjige, žive autore, domaće i   strane, živu riječ, i na najudaljenije otoke gdje ne postoji knjižarske mreže, a   upravo je to ono što donosi   MasterCard Brod knjižara –   Brod kulture”, komentirao je   glavni organizator Igor Gerenčer. “Također je neprocjenjivo i jedinstveno približiti turistima bogatu hrvatsku kulturu koja se prenosi morem i na taj način   graditi te jačati imidž Hrvatske kao zemlje s bogatom  i  raznolikom kulturnom tradicijom”, dodao je.
Zanimljivo je da su enciklopedistika i priručnici  najbolje prodavani na otocima, a  dječje knjige u manjim mjestima. Najtraženiji rječnici bili su češki i talijanski, dok su  kuharice bile tražene u svim  mjestima. Od stranih knjiga  najbolje su se prodavale knjige na njemačkom i engleskom jeziku, a od priručnika  samopomoćnice i popularna  znanost.
Ove godine na brodu je  boravilo čak 40 autora, njih  desetak na brodu je plovilo  po nekoliko dana družeći se s  publikom. Zoran  Ferić, Ludwig Bauer, Sanja Lovrenčić,   Silvija Šesto, Bekim Sejranović, Enes Kišević, Bogdan   Arnautović samo su neki od  njih. U programu su bile i  dječje radionice, igrana je kazališna predstava “Nebeski  teatar” u izvedbi Buge  Župarić, Enesa Kiševića i  Sare  Kišević, a za zabavni, večernji dio programa pobrinula se  odlična hrvatsko-kubansko  ekipa iz  grupe “Caiman Verde”.
Brod knjižara – Brod kulture tradicionalno je, ploveći  jadranskom obalom, gostovao i u Zadarskoj županiji.  Ove godine uplovio je u Pag,  Starigrad Paklenicu te Sv. Filip i Jakov gdje je kao i svake  godine dočekan sveopćim  oduševljenjem.


Top 5 najprodavanijih knjiga:


1. Tkanje života –  Mirjana Krizmanić
2. Koliba – William P.  Young
3. Priča o Amy Winehouse – Nick Johnstone
4. Emocionalna inteligencija kratki  vodič – Travis Bradberry i  Jean Greaves
5. Teorija svega – podrijetlo i sudbina  svemira – Stephen Hawking