Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nakon Jurice Buljata nema mjesta za domaće braniče

07.09.2011. 22:00
Nakon Jurice Buljata nema mjesta  za domaće braniče


Teško je povjerovati da se iz juniorske momčadi, koja posljednjih sezona igra vrlo solidno (nerijetko i bolje nego seniori) sa svojim vršnjacima u Prvoj HNL, nije mogao izvući poneki obrambeni igrač


U posljednji trenutak na Stanovima su se sjetili  Tomislava Labudovića, nekadašnjeg stopera Zagreba, i pokušali ga dovesti u svoje redove “pet do 12”. No, negdje je  zapelo i Labudović je odlepršao prije negoli je i sletio.  Posljednjih mjesec i pol dana,  zapravo od trenutka kada je  postalo jasno da planovi Ante  Puljića više nisu vezani za Zadar, Dalibor Zebić govoreći o  pojačanju igračkog kadra stalno ističe nužnost dolaska barem jednog obrambenog  igrača. Stopera ili korektora  pri tome nije bilo toliko bitno.  U međuvremenu ozlijedio se  Mario Bilen, a primjer Tomislava Glumaca (Zebić je već  bio potvrdio njegov dolazak)  nova je potvrda toga da je  najbolje najprije skočiti, pa  tek onda reći hop. Glumac je  tako ostao u Hajduku, premda se tamo do sada baš i nije  naigrao.
Nema strpljenja
No, problem s manjkom  obrambenih igrača u Zadru  nije od ovog ljeta jer u Ulici  Hrvoja Ćustića godinama  imaju poteškoća s izborom  igrača u zadnjoj liniji. A razloge za takvo što ne treba  puno tražiti kada se zna da već  šest godina u prvoj momčadi  nije bilo nijednog mladog  obrambenog igrača koji je  došao iz mlađih klupskih selekcija i ustalio se u prvoj  momčadi. Kod nekih od tih  igrača, moguće, nije bilo potrebne kvalitete, ali za neke  jednostavno nije bilo ni strpljenja. Teško je povjerovati  da se iz juniorske momčadi,  koja posljednjih sezona igra  vrlo solidno (nerijetko i bolje  nego seniori) sa svojim  vršnjacima u Prvoj HNL, nije  mogao izvući poneki obrambeni igrač. Ne mora biti svake  godine, ali suša traje predugo.  Posljednji koji je preduhitrio  manjak domaćih braniča i koji  je bez poteškoća prešao iz juniora u seniore bio je Jurica  Buljat. No, on je iz Zadra u  Hajduk otišao praktički nakon prve prave sezone  (2004./05.). Prije Buljata uspjelo je to Mati Duilu, koji je  Stanove napustio u ljeto  2007. Svi koji su dolazili poslije Buljata i Duila skupljali  su mrvice, neki niti to.
Puljići i Batur
Zanimljiv je primjer Ante  Puljića koji je u Zadar došao  2006. godine nakon što mu je  istekao juniorski staž u Hajduku. Puljić je dobro počeo, a  onda se u jednom trenutku  izgubio (svojevremeno je izjavio da je u tom početnom  razdoblju razmišljao i o odlasku iza Zadra), no u klubu su  mu očito i dalje vjerovali. Kasnije se to povjerenje isplatilo  jer je Zadar dobio kvalitetnog  stopera koji je, eto, ovih dana  završio u Dinamu. Što bi bilo  da su veću minutažu imali Jerko Prtenjača, Marijo Kruneš  (premda su obojica mogli  igrati i na nekim drugim pozicijama) ili u novije vrijeme  Domagoj Torbarina ili Ivan  Šimurina. Možda se doista ne  bi ništa promijenilo u karijerama te četvorice igrača (a  takvih je mladih igrača bilo  još), a možda bi se među njima našao neki “novi Puljić”.
Zadru nije bio dobar ni Luka Batur koji je doveden iz  Raštana u koje je vraćen vrlo  brzo, toliko brzo da nije ni  upisao službeni nastup za Zadar. Ovog ljeta Batura su se  sjetili u Interu iz Zaprešića i  doveli ga u svoje redove. Epilog? U šest utakmica pet nastupa Batura za “žute” u Prvoj  HNL. Godinama je Zadru bio  blizu i Tomislav Puljić, danas  stoper Luzrena, vodeće  momčadi švicarske lige. Dolazio je Tomislav na probe u  Zadar, ali nije prolazio. Nekoliko godina kasnije postao  je jedan od najboljih obrambenih igrača švicarske lige…


Povratnici Milin i Modrić




Kada su domaći igrači ostali u drugom planu na Stanovima su morali krenuti u potragu za obrambenim igračima. Od 2007. godine najveći trag ostavili su Ninoslav Parmaković, Naum Batkoski, Stjepan Skočibušić, Tomislav Glumac… Ipak, daleko najviše nastupa imao je Ante Puljić. Trenutačno su od “stranaca” u zadnjoj liniji Marin Con, Mario Bilen i Matej Jonjić. Bilo je još igrača iz drugih klubova (Daniel Vušković, Ante Rožić, Erdžan Bećiri, Bruno Šiklić…), ali većina njih za Zadar je (povremeno) igrala najviše jednu sezonu. Da zadnja linija ipak ne ostane bez domaćih igrača u tom su se vremenu pobrinuli Ferdo Milin i Josip Modrić, koji su se u Zadar vratili nakon nekoliko sezona “gastarbajterstva”.


S Rijekom u nedjelju


Sljedeći vikend igra se 7. kolo Prve HNL u kojem je Zadar domaćin Rijeci. Utakmica se igra u nedjelju, 11. rujna, u 20 sati (MAXtv – Arenasport). Dvoboj Zadra i Rijeke sudit će Zagrepčanin Marijo Strahonja, a za njegove pomoćnike određeni su Siniša Premužaj (Varaždin) i Goran Pataki (Đakovo).