Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Propadne li euro, propada i Europska unija

07.09.2011. 22:00
Propadne li euro, propada i Europska unija


Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je odluku iz Karlsruhea i smatra da se radi o “potvrdi dosadašnje politike njezine vlade”. Merkel je tijekom rasprave u Bundestagu o proračunu za sljedeću godinu, koja je započela danas, još jednom potvrdila važnost eura za budućnost Europske unije


Njemački ustavni sud  u Karlsruheu odbacio je u srijedu  niz prigovora na račun ustavnosti  njemačke financijske pomoći i sudjelovanja Njemačke u Europskom  fondu za financijsku stabilnost  (EFSF), ali je istodobno ojačao prava Bundestaga u donošenju odluka  vezanih uz ta pitanja.
“Bundestag prihvaćanjem dosadašnjih zakona o njemačkoj pomoći ni u kom slučaju nije povrijedio svoju autonomiju u donošenju odluka po pitanju financija”, obrazložio je presudu Andreas Vosskuhle predsjednik Ustavnog suda Njemačke odgovarajući na primjedbe podnositelja pritužbe koji su se žalili na način  donošenja lanjske odluke o davanju financijske pomoći posrnulim  europskim članicama koji je, po  njihovu mišljenju, nedovoljno  uključio Bundestag. On je istodobno naglasio kako bi povjerenstvo  Bundestaga za proračun u budućnosti trebalo biti intenzivnije  uključeno u proces donošenja odluka u području financijske politike.
Važnost eura za budućnost  Europske unije
“Današnja presuda nikako ne bi  trebala biti shvaćena kao bezrezervna potvrda ustavnosti budućih  paketa pomoći”, rekao je Vosskuhle  i dodao kako svaku “pojedinačnu  solidarna pomoć većih razmjera” u  budućnosti mora potvrditi Bundestag. Skupina ekonomista i zastupnika u Bundestagu podnijela je u  lipnju ove godine pred Ustavnim  sudom prigovor protiv zakona koji  daju pravnu osnovu za njemačku  pomoć Grčkoj i sudjelovanje u  “zaštitnom kišobranu” za euro (EFSF). Njemačka kancelarka Angela  Merkel pozdravila je odluku iz Karlsruhea i smatra da se radi o “potvrdi dosadašnje politike njezine  vlade”. Merkel je tijekom rasprave u  Bundestagu o proračunu za sljedeću godinu, koja je započela jučer,  još jednom potvrdila važnost eura  za budućnost Europske unije.
“Propadne li euro, propada i Europska unija”, rekla je Merkel ali je  dodala: “Euro ne smije propasti i on  neće propasti”.  Tužitelji, na čelu sa  zastupnikom Peterom Gauweilerom iz Kršćansko socijalne unije  (CSU) koja zajedno s Kršćansko  demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel sudjeluje u radu savezne vlade, drže da je Njemačka  vlada u procesu donošenja odluka o  pomoći povrijedila Ustavom definirano pravo parlamanta o sudjelovanju u donošenju važnih odluka.
Jačanje uloge parlamenata  zemalja EU
Jučerašnju odluku podnositelji  pritužbe prokometirali su zaključkom kako je “današnji dan loš  dan za Njemačku i Europu”. Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger  pozdravila je jučerašnju odluku Ustavnog suda jer smatra da ona jača  ulogu parlamenata zemalja članica  Europske unije.
“Odluka po kojoj se od naroda  izabrani predstavnici u budućnosti  još jače uključuju u proces donošenja odluka o spašavanju eura  je u potpunosti ispravna”, rekla je  Leutheusser-Schnarrenberger.  Ona je dodala kako je današnja  presuda i “signal tržištima” jer pokazuje punu ustavnost vladinih  mjera za stabilizaciju financijskih  tržišta. U pozadini odluke Ustavnog suda stoji višemjesečni spor  oko kompetencija u donošenju  odluka vezanih uz pomoć Njemačke financijski posrnulim članicama Europske unije. Zastupnici  Bundestaga predbacuju demokršćansko-liberalnoj vladi Angele  Merkel izostavljanje njemačkog  parlamenta iz procesa donošenja  odluka o financijskoj pomoći te  svođenje Bundestaga na tijelo koje  slijepo potvrđuje odluke koje je prethodno donijela vlada.
Pritom se ne radi samo o zastupnicima oporbenih stranaka nego i stranaka vladajuće koalicije.  Kancelarka Angela Merkel je prije  dva tjedna raspravljala s predstavnicima zastupničkog kluba demokršćana u parlamentu te im zajamčila intenzivnije uključivanje u  proces donošenje odluka.
Njemački Bundestag krajem rujna bi trebao glasati o novim zakonima koji bi dali pravni temelj  proširenom paketu pomoći stabilizaciji eura koji su proljetos dogovorili čelnici Europske unije.
Kako procjenjuju promatrači,  potvrda Bundestaga proširenom  “zaštitnom kišobranu” za euro još  nije sigurna.