Osim gužvi u vinogradima prvi vidljivi dokaz da je vrijeme mladog vina su drvene bačve, dovaljane uz more ili ispred vinskih konoba i podruma na seoskim gospodarstvima. Raduje pogled na tradicionalne bačve koje sve očitije gube bitku pred sjajem modernih inoks bačava u kojima je, kažu, ako se ne pije, vino vječno
Dani su “trganja” pa se svakodnevni razgovori diljem Zadarske županije najčešće svode na grožđe i vino. Zrioba grožđa je uranila i berba je u punom zamahu.
– Još da se mogu jednostavno izmjeriti kiseline, vino bi bilo kao grom, govori nam Josip iz Zemunika.
– Ovako nam je kiselina uvijek problem. Znam da moj otac nije nikada mjerio kiselinu, a uvijek je imao dobro vino. Stručnjaci su nas pomalo ‘zablesali’ tako da sada ništa ne radimo bez njih, kaže Josip.
Osim gužvi u vinogradima prvi vidljivi dokaz da je vrijeme mladog vina su drvene bačve, dovaljane uz more ili ispred vinskih konoba i podruma na seoskim gospodarstvima. Raduje pogled na tradicionalne bačve koje sve očitije gube bitku pred sjajem modernih inoks bačava u kojima je, kažu, ako se ne pije, vino vječno.
– Stare bačve za mlado vino prethodno treba ‘zastenjati’ morskom ili pitkom vodom, očistiti i pripremiti za spremanje plodova berbe. Sama berba stvara veselje, no ono što slijedi poslije – spremanje vina u bačvu poseban je užitak jer se u drvo, okovano metalnim obručima, pohranjuje višemjesečni trud pomiješan sa strepnjom hoće li ćudljiva priroda biti milostiva prema božanskim bobicama, govori Ante, vinogradar iz Sukošana.
Iako je ovogodišnja suša smanjila prinose grožđa vino će biti kao grom, tvrdi Ante, puštajući u čašu tanak mlaz mošta. Grožđe je bilo “samo takvo”, s više od dvadeset gradi šećera i nema razloga da vino ne bude prvoklasno. Miris drveta koje je upilo vino brojnih prethodnih godina, u bačvama novog vremena ne može se niti oponašati.
Ipak, golema većina vinara zadarskog kraja u drvenim bačvama danas mošt uglavnom drži sve dok traje intenzivno vrenje, a zatim ga pretoče u inoks bačve. Dakako, od dobre sirovine lako je proizvesti i dobro vino pridržavajući se vinarske i podrumarske struke.
– Grožđe nakon muljanja i odvajanja peteljki stavljam u ‘maštele’ da kuha osam dana. Prva dva dana miješam ‘masulj’, a kasnije ostavim da stoji. Osmi dan mošt izlijem iz ‘maštela’ u drvenu bačvu gdje se nastavlja vrenje, kuhanje. U drvenoj bačvi mošt držim sve dok traje intenzivno vrenje, a zatim ga pretočim u inoks tankove. Ništa ne diram do početka prosinca, kada obavim pretakanje da odstranim talog. Jednaki postupak primjenjujem u proizvodnji crnog i bijelog vina, odaje nam Božo svoju vinarsku tajnu.
O cijeni grožđa, njegovu otkupu i preradi u nepatvoreno vino odgovarajuće kategorije i kvalitete bit će još polemika i prolit će se mnogo žuči. Danas svatko tko prerađuje grožđe ima vlastitu tehnologiju za koju smatra da je najbolja. Većina najviše vjeruje metodama svojih očeva i djedova. Jedino što su drvene bačve zamijenili inoks tankovima, a drvene ‘maštele’ plastičnima. Zbog svega toga, prodaja drvenih bačava gotovo da je već postala prošlost.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
PRIJEVARA
PRIJEVARA U ZADRU Uzeo predujam za građevinske radove, ali niti je radove započeo, niti je novac vratio
Zadar
DAN KARIJERA
Uskoro Dan karijera Pomorskog odjela
Crna Kronika
STRAHOTA
Priveden mučitelj i zlostavljač pasa. Imao i vukove, a nanosio im bol, patnju i ozljede te ograničavao kretanje
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Zadar
»RAT« U VIJEĆNICI
Radeta: Između Dukića i proračuna samo je pet litara boje i malo hrabrosti
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE
U Ričinima lopov iz kuće ukrao novac i ručni sat, krađa zabilježena i u Arbanasima…
Zadar
predizborni program