Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zaorat će brazde orači iz Hrvatske i čitavog svijeta

Autor: Ivan Stagličić

07.09.2012. 22:00
Zaorat će brazde orači iz Hrvatske i čitavog svijeta

Foto: Arif SITNICA



Naš najbolji dosadašnji plasman je bio lanjski plasman Tomislava Kuharića koji je u Švedskoj u kategoriji plugova premetnjaka osvojio 19. mjesto. Ove godine su odrađena tri treninga gdje su se hrvatski natjecatelji pripremali na površinama tvrtke “Vrana”, a očekujemo plasman koji bi bio pomak u odnosu na prošlu godinu, a to znači da se ostvari barem jedno mjesto između prvih 15. To bi bio uspjeh za našu reprezentaciju, naglasio je Tugomir Majdak
U Jankolovici su u  punom jeku pripreme za veliki  spektakl – 59.  Svjetsko natjecanje u oranju  koje će se službeno otvoriti 13.  rujna i na kojem će se natjecati  orači iz 31 zemlje svijeta. Osim  hrvatskog predsjednika dr. Ive  Josipovića i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine,  očekuje se dolazak brojnih  uglednika iz zemalja sudionica  kao i 15 tisuća posjetitelja i  navijača koji će bodriti svoje  nacionalne reprezentacije. Organizatori ove manifestacije  su Ministarstvo poljoprivrede  RH i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača,  zajedno sa Svjetskom  oračkom organizacijom.
Na strništu i travi
– Ove godine imamo 31 zemlju sudionicu, što je najveći  broj sudionica u dosadašnjoj  povijesti natjecanja. Predstavit će se 61 natjecatelj: 31 u  kategoriji premetnjaka i 29 u  kategoriji ravnjaka. Natjecanje će se održati 14. i 15. rujna  na parcelama tvrtke Vrana.  Unutar ovoga natjecanja  održat će se i neformalni sastanak ministara poljoprivrede  zemalja u okruženju, kazala  nam je team leader natjecanja  Morana Begač.
Prvi dan natjecanja orači će  se ogledati na strništu, a drugi  dan na travi u dvjema kategorijama plugova – premetnjaci i ravnjaci. Osim natjecanja predviđeno je i održavanje velikog sajma poljoprivredne mehanizacije i prehrambene industrije i pratećih  proizvodnih grana kao što su  sjemenari i zaštitari bilja. Također će se ovom prigodom  održati i Prvo državno natjecanja u oranju konjima. Posebno atraktivno će također  biti i sutra, kad će se s početkom u 17 h održati parada,  odnosno mimohod traktora  od Marshal Yarda na Jankolovici pa kroz grad i natrag u  kojemu će sudjelovati najmanje po jedan sudionik iz svake  zemlje sudionice.
Pravila natjecanja
Spomenuti “Marshal Yard”  nalazi se na Jankolovici i u  njemu su smješteni traktori,  plugovi, kao i najrazličitija  druga logistika potrebna za  održavanje ovako velikoga  natjecanja. Tu susrećemo i  Ivicu Prpića, inače savjetnika  Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu  službu koji ujedno već dugi  niz godina radi na organizaciji i racionalizaciji županijskih i državnih natjecanja  orača u Hrvatskoj.
– Osnovno imamo dva ranga natjecanja jedan je županijski na kojem se natječe u  18 županija i državno natjecanje na koje dolaze po dvojica najbolje plasiranih iz  županijskog natjecanja, kazao nam je Ivica Prpić i nastavio:
– Dvojica najbolje plasiranih s državnoga natjecanja,  kandidiraju se za svjetsko  natjecanje koje se održava  sljedeće godine te imaju godinu dana da se pripreme. Tako i ovogodišnji pobjednici s  nekidan održanog Državnog  prvenstva u Sinju, Ivan Spudić u kategoriji plugova premetnjaka te Mario Spudić u  kategoriji plugova ravnjaka će  ići na iduće svjetsko natjecanje dogodine u Kanadi, otkriva nam Prpić, istaknuvši  da su uvjeti natjecanja u Biogradu, odnosno na Jankolovici sasvim dobri za predstojeći svjetski orački spektakl.  Također nam je pojasnio kako  izgledaju elementi u kojima se  orači natječu:
– Određena je površina koju  treba orati, a za ravnjake to je  površina 20 puta 100 metara.  Ocjenjuje se otvaranje prvih  brazdi, a u otvaranju prvih  brazdi ocjenjuju se pravac i  čistoća. Pravac je jako bitan, a  brazde moraju lijepo i čvrsto  nalijegati jedna na drugu. Ocjenjuje se i zaoravanje biljnih  ostataka, dakle, ostaci trave  ili slame se ne smiju vidjeti.  Također brazde moraju biti  jednake veličine. Mora se  poštovati i dubina, a ona je u  granicama od plus-minus 2  cm i za sve preko toga dobivaju se kazneni bodovi.  Ograničeno je i vrijeme oranja, u drugom djelu – oranje  na naor i razor. Također se  ocjenjuju i ulazi i izlaz iz parcele koji moraju biti što uredniji, kazao nam je Prpić i  dodao:
Austrijanci favoriti
– Kod plugova premetnjaka  elementi oranja koji se ocjenjuju su isti, samo što kod  premetnjaka parcela nije pravokutnog oblika, nego je trapezna 16 puta 24 metra. Ore  se u klin i postoji jedna spojna  brazda. Također ne smije ostati nepoorane zemlje, zaključio je Ivica Prpić.
Daljnje uvide u zanimljivi i  dinamični svijet okupljanja  najboljih svjetskih orača,  pružio nam je Tugomir Majdak, potpredsjednik Svjetske  oračke organizacije (WPO),  kao i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.  Zajedno obilazimo terene na  Jankolovici gdje se budući  natjecatelji pripremaju, upoznaju s ovdašnjim tlom i klimatskim uvjetima, posebice  oni koji dolaze iz dalekih zemalja poput Australije, Novog Zelanda, SAD-a ili Kenije.
– Neki dovoze svoje traktore, a neki ne. Mi smo iznajmili petnaestak traktora  za one zemlje koje su imale  potrebu za tim, a za tri zemlje  smo također iznajmili i plugove. Ostali nisu imali potrebu za tim i dolaze sa svojim. Kako će tko postupiti ostavljeno je po volji natjecateljima. Većina donosi svoje  traktore i plugove kojima se  služe u svojoj svakodnevnoj  poljoprivrednoj proizvodnji,  rekao nam je Majdak, dok se  oko nas održavaju treninzi reprezentacija. Prolazimo tako i  pokraj Austrijanaca koji u  Biogradu brane titulu svjetskih prvaka.
– Njihov trener je sam tri  puta bio svjetski prvak, sin  mu je bio dva puta. Oni imaju  mlade natjecatelje koji se natječu samo do svoje 27. godine. Austrijanci su i inače  ostvarili najviše prvih mjesta  u kategoriji plugova ravnjaka.  Najveću im konkurenciju  čine Sjeverni Irci i Škoti, koji  su također vrlo dobri, dok od  ostalih zemalja možemo izdvojiti da su zadnjih godina  na kvaliteti dobili Francuzi i  Finci. Lani su Šveđani kao  domaćini uspjeli ostvariti jedan plasman na 3. mjesto otkriva nam Majdak, kojeg smo  zamolili da nam prokomentira i mogućnosti hrvatske reprezentacije koju čine lanjski  pobjednici Mario Spudić iz  Karlovačke županije u kategoriji plugova ravnjaka i Tomislav Kuharić u iz Krapinsko-zagorske županije u kategoriji plugova premetnjaka.
– Naš najbolji dosadašnji  plasman je bio lanjski plasman Tomislava Kuharića koji  je u Švedskoj u kategoriji plugova premetnjaka osvojio 19.  mjesto. Ove godine su  odrađena tri treninga gdje su  se hrvatski natjecatelji pripremali na površinama tvrtke  ‘Vrana’, a očekujemo plasman  koji bi bio pomak u odnosu na  prošlu godinu, a to znači da se  ostvari barem jedno mjesto  između prvih 15. To bi bio  uspjeh za našu reprezentaciju, naglasio je Majdak.
Uspjeh Krešimira  Dražine
U pripremi terena za Svjetsko natjecanje u oranju zatekli smo i Krešimira Dražinu  iz Pristega, najuspješnijeg  orača iz Zadarske županije,  koji je na nedavno održanom  Državnom natjecanju u Sinju  osvojio 3. mjesto u kategoriji  plugova ravnjaka.
– Ukupno sam pet puta sudjelovao na državnim prvenstvima, a 4. put zaredom. S  obzirom na tehniku kakvu  imam i nekom objektivnom  procjenom svojih sposobnosti, smatrao sam da mogu doći  do nekog 10. mjesta. S obzirom na ovogodišnje uvjete,  sušu, moguće je da se neki  nisu bili dobro snašli u tome  svemu i podbacili, a ja sam  dao maksimalno. Pripremio  sam i sebe i plug, dorađivao  sam ga uz neke svoje inovacije, kazao nam je Dražina  te istaknuo:
– Vještina je ipak presudna,  a u drugom planu je mehanizacija s kojom se raspolaže.  Kad se to dvoje poklopi dolazi  visoki rezultat. Ja sam valjda  izvukao maksimum iz ove  mehanizacije koju imam i  svega 1-2 minute prije isteka  vremena završio parcelu, što  bi drugih godina znalo biti  uru vrimena prije. Prilagodio  sam brzinu i radio polako i  kad sam izorao pola parcele,  vidim publika je sve više dolazila kod mene, bodrili me,  vikali nastavi tako i bit ćeš  prvak, opisao namje Dražina  svoj nastup i zaključio:
– Za mene je to igra, sport,  dokazivanje svojih sposobnosti i kad jedanput uđeš, vuče  te dalje i ne možeš više odustati.
Svjetsko natjecanje u oranju bit će prilika da se i publika Zadarske županije uvjeri u izazove i ljepote tisućugodišnje vještine oranja,  postupka koji nam svima  omogućava život i opstanak,  a na koji u jurnjavi suvremenog života često zaboravimo i da postoji.