Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dvije zadarske premijere i jedna svjetska ekskluziva na Kalibar bestivalu

07.09.2016. 22:00
Dvije zadarske premijere i jedna svjetska ekskluziva na Kalibar bestivalu


Nakon Festivala svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu, književna scena seli se u Zadar na Poljanu Branka Stojakovića. Tamo se četvrtu godinu u kontinuitetu održava Kalibar bestival, međunarodni festival književnosti i umjetnosti u organizacije domaće udruge pisaca ZaPis uz Krunu Lokotara, Adrijanu Vidić i Koraljku Alavanju kao umjetničke direktore, a program se izvodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zadra, Europske mreže za promicanje književnosti i knjiga Traduki i platforme Vox Feminae. Posebnost ove godine je i jedna svjetska ekskluziva.
Književnost na društvenim mrežama
– Izuzetno smo sretni već četvrtu godinu ponoviti dobitnu književnu i umjetničku formulu organiziranjem međunarodnog festivala u našem gradu. Uz čak dvije premijere knjiga koje su napisali Zadrani imamo niz relevantnih gostiju koji će predstaviti svoje značajne radove, a tu je i jedna svjetska ekskluziva – nagrada za književnost na društvenim mrežama, rekao je Želimir Periš, predsjednik ZaPisa i jedan od organizatora festivala. Zadarske snage novim izdanjima predstavljat će tako Stanislava Nikolić Aras sa zbirkom proza “Meke granice” i Frane Herenda s romanom “1202.”
Festival na otvorenom, u trajanju 15., 16. i 17. rujna, otvara izložba likovnih radova mlade Gabrijele Jonjić, prema kojoj je nastala slikovnica “Zabrane u Hrvatskoj” u izdanju splitskog Centra za autizam. U dvorištu Kazališta lutaka Zadar slijedi predstavljanje narativno-novinarske knjige “Kako ste?” o građanima drugog reda nagrađivane novinarke Barbare Matejčić, u sklopu koje će se održati panel-diskusija. Isti će se dan u dvije sekcije predstaviti spisateljice Katja Grcić i Stanislava Nikolić Aras, te pjesnici Bojan Marjanović iz Srbije i Irena Delonga Nešić, a program će zaključiti lokalne glazbene snage Semafor i sat te Paperblast.
Književnost, glazba i film
– Ovogodišnje izdanje festivala nudi prepoznatljiv multimedijalni spoj književnosti, glazbe i filma te promovira regionalnu, domaću i lokalnu scenu, naglasio je Periš predstavljajući ostatak festivalskog programa.
Drugi dan programa slijedi predstavljanje na nacionalnoj, a koliko su organizatori uspjeli istražiti i na svjetskoj razini jedinstvene “Post scriptum” nagrade za književnost nastalu na društvenim mrežama te njezinog ovogodišnjeg dobitnika ili dobitnice. Isti će se dan predstaviti i mladi pjesnici i prozaici Alen Brlek, Ružica Aščić i Natalija Miletić, te publici dobro poznat bosanskohercegovački pisac Nenad Veličković. Posljednji će dan programa ovogodišnjeg KaLibar bestivala biti posvećen predstavljanju romana “1202.” Zadranina Frane Herende te će se predstaviti književno stvaralaštvo široj javnosti dobro poznatog književnika, novinara, urednika i blogera Pere Kvesića, kao i njegov višestruko nagrađivani dokumentarni film Dum spiro spero.
Ulaz na sva festivalska događanja i ove je godine besplatan, a na sva druženja treba ponijeti samo ljubav prema pisanoj riječi.