Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grad podijeljen na Poluotok i ostale zone

Autor: Elza Radulić-Toman

07.10.2008. 22:00
Grad podijeljen na Poluotok i ostale zone


Čistoća je već napravila raspored odvoza glomaznog otpada za cijelu iduću, 2009. godinu. Bit će to 7. veljače, 4. travnja, 6. lipnja, 3. listopada i 5. prosinca. No, Čistoća će i na poseban zahtjev građana odvoziti glomazni otpad s bilo kojega dijela grada, a to se onda naplaćuje po postojećem cjeniku
Komunalna tvrtka Čistoća oglasila je novi raspored odvoza glomaznog otpada pa je čak sve “nacrtala” na posebnom letku. Raspored je određen po gradskim zonama, a Poluotok zauzima posebno mjesto. U tome središnjem gradskom dijelu nema unaprijed postavljenih velikih kontejnera za glomazni otpad, kako je to u drugim gradskim zonama. Tako će se s Poluotoka do kraja ove godine glomazni otpad odvoziti još samo 6. prosinca (zadnji je bio 4. listopada). Glomazni otpad, kako navode u Čistoći, građani trebaju iznijeti večer prije navedenih datuma i odložiti ga na mjesta gdje inače odlažu kućni otpad. Zanimljivo je da je Čistoća već napravila raspored odvoza glomaznog otpada za cijelu iduću 2009. godinu. Bit će to, dakle, 7. veljače, 4. travnja, 6. lipnja, 3. listopada i 5. prosinca.
Ostali dijelovi grada Zadra podijeljeni su po zonama u kojima se postavljaju veliki kontejneri zapremnine 7 prostornih metara i građani u njih mogu odlagati veliki otpad. No, Čistoća će i na poseban zahtjev građana odvoziti glomazni otpad s bilo kojega dijela grada, a to se onda naplaćuje po postojećem cjeniku. Inače, postoji i poseban raspored odvoza kućnoga smeća kontejnerima od 1.100 litara i kantama od 240 litara, a o detaljima se zainteresirani građani mogu informirati na Čistoćinoj web adresi. Na toj adresi se mogu vidjeti i druge pojedinosti pa i kada se s kojega predjela odvozi veliki otpad.
Dakle, glomazni otpad se, primjerice, ponedjeljkom odvozi s Puntamike i još nekih okolnih predjela, utorkom s Belafuže, Bokanjca, Brodarice, srijedom s Višnjika, Voštarnice, četvrtkom iz Stanova, Jazina, a petkom iz Smiljevca, Arbanasa, Ričina itd.
Podsjetimo još i na raspored iznošenja kućnoga smeća na Poluotoku, koji Čistoća ima za cijelu godinu. Znači da se od 1. svibnja do 30. rujna smeće iznosi od 5.30 do 7.30 sati i od 22 do 23 sata. U zimskome razdoblju od 1. listopada do 30. rujna građani svoj kućni otpad trebaju iznositi samo u vremenu od 6 do 8 sati i od 20 do 22 sata.
Iz Čistoće ponavljaju da se građani trebaju pridržavati tih satnica, jer iznošenjem smeća u bilo koje vrijeme samo se narušava ljepota Poluotoka i ugrožava okoliš.