Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Puno želja, a malo fotelja

07.10.2016. 22:00


Hoće li Most dobiti samo “kost” kada se finaliziraju pregovori koji ovaj put teku mirnije i bez ucjenjivačkog tona Bože Petrova i Nikole Grmoje ili je to tek zatišje pred buru koja bi mogla otpuhati neke koji se nadaju ministarskim foteljama? Pitanje je to koje se nameće jer je za hrvatsku politiku u najmanju ruku čudno kada ne curi previše informacija o sadržaju pregovaračkog zasjedanja HDZ-ovih i Mostovih “mađioničarskih” timova koji možda moraju napraviti nemoguće. Pomiriti želje i podijeliti fotelje zapravo je uvijek najteža dionica na putu prema sastavljanju Vlade iako se uvijek bez imalo nelagode svi političari zaklinju kako im je samo programska platforma na pameti, a fotelje ih uopće ne zanimaju?!
Upravo zato ne čudi atmosfera u kojoj javnost kao da samo čeka kada će zaiskriti između HDZ-a i Mosta, a mediji kao napeta puška čekaju hoće li uhvatiti povišeni ton Andreja Plenkovića ili uloviti nervoznog Božu Petrova kako diže branu da HDZ ne bi potopio njegov Most. Nisu zato iznenadile ni informacije ovih dana kako su pregovori prekinuti, kao ni uvjeravanje da je novi sastanak u ponedjeljak. Iako se ponajviše govorilo kako pregovori teku vrlo dobro, pa je i onih famoznih sedam jamstava zasad prošlo “sigurnosnu provjeru”, čini se kako Petrov zbog rasporeda političkih snaga, nikako nije spokojan. Ni prethodno kratko iskustvo u visokoj politici Petrova nije oslobodilo osjećaja opreza prema partnerima jer radi se ipak o stranci s kojom je Most lokalno na ratnoj nozi. Možda je u toj činjenici skriveno i svojevrsno nepovjerenje Mosta koji se nalazi u situaciji da ne može tražiti baš sve što poželi, a radi svojih birača i vjerodostojnosti ne može ni popuštati do te mjere da se pretvori u HDZ-ovu “pudlicu” koja čeka što će joj se od ostataka političke vlasti dobaciti s pregovaračkog stola. Teško je povjerovati političarima kako su se iz dna duše posvetili dogovoru oko jamstava i usklađivanju programske platforme, a da o položajima nisu razgovarali. Iza kulisa to je zasigurno ono o čemu se naveliko diskutira, kombinira i taktizira, makar se skriva. Ono što žalosti svakako je ponovljena situacija kao i kod sastavljanja prethodne Vlade koja je neslavno završila, a radi se o tome da se ministarstva javno dijele na “naša” i “njihova” kao da će se sastavljati dvije vlade ili vlada u vladi. Toliko o zajedništvu i jedinstvenoj programskoj platformi koja je trenutačno kovačima hrvatske sreće najvažnija na svijetu!
Pred Plenkovićem je težak zadatak pomirbe raznih interesa i ambicija svojih stranačkih ljudi, a onda i onih iz Mosta bez kojih unatoč ponudi mandata, manjinaca, HSS-a, Bandića, nema stabilne Vlade. Osim toga, već samim izborom svog tima Plenković će puno reći o sebi kao političaru i lideru, a onda i o stranci koju je u predizbornoj kampanji prozvao novim HDZ-om.
Iako se foteljaška faza sastavljanja Vlade još drži dalje od javnosti, izlazile su informacije kako se kani razdvajati neka ministarstva, kao će Mostu pripasti pet, a onda se opet opovrgavalo kako još nije vrijeme za to, kako se do toga nije stiglo, no da će se Vlada formirati u predviđenom roku. Sudeći po tome koliko se pregovaralo o jamstvima, nije teško pretpostaviti koliko onda vremena treba za ustoličenje ministarskih glava i da nikome ne padne na pamet da prigovara, ucjenjuje ili demonstrativno kaže kako više ne pregovara.
Puno je tu još nedoumica o kojima se kao po dogovoru šuti, u strahu da se ne učini pogrešan korak, ne izgovori kriva riječ, neprihvatljiv zahtjev. Svjesna je toga i predsjednica, no izrazila je zadovoljstvo atmosferom u kojoj se vode pregovori. Nada se zasigurno kako će biti zadovoljna i dinamikom, brzinom sastavljanja nove Vlade, a bila je dobro raspoložena i na konzultacijama kada je primajući SDP-ovce sa smiješkom konstatirala kako nema Zorana. Onog Zorana koji joj prilikom konzultacija nakon prethodnih izbora nije ni ruku pružio. No, i bez Milanovića koji je imao osebujan i počesto arogantan gard neće na političkoj sceni biti dosadno, posebno kada se takne u “osinjak” podjele vlasti, kada bi i maske trebale pasti.
Samo da od puste priče o jamstvima i reformskog programa ne ostane opet fama jer Petrov usporava HDZ, a mostovci nisu bili “pogođeni” pravim foteljama?!