Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obučeno 10 miritelja

Autor: Valentina Mlađen

07.11.2008. 23:00
Obučeno 10 miritelja

Foto: Filip BRALA



U Maloj vijećnici Županije grada Zadra podijeljeni su certifikati desetero miritelja sa područja Zadarske županije. Certifikate su podijelili treneri miritelja Estera Rakić iz Hrvatske pošte i Edin Sarajlić iz MUP-a. Projekt je inicirao Ured Vlade za socijalno partnerstvo, a cilj je ojačati mirenje, smanjiti troškove i pronaći rješenje za brže i jednostavnije rješavanje individualnih sporova. Projekt je započet u ožujku 2006. godine. U Zadru je trening provođen od ponedjeljka do petka kroz cijeli tjedan, a obučeno je deset miritelja kojima su podjeljeni certifikati. Oni su ujedno i prvi miritelji u Zadarskoj županiji.
Mirenje je alternativni način rješavanja sporova, a cilj je pronalaženje zadovoljavajućeg rješenja za obje stranke. Mirenje se već provodi u kolektivnim sporovima, a ovim treninzima provodilo bi se i u individualnim sporovima. Ipak na zadarskom općinskom sudu u toku ove godine provedena su samo dva mirenja.
– Ljudi su neinformirani i skeptični te je vjerojatno to glavni razlog tako slabom odazivu. Mediji su stoga veoma važni kako bi se proširila informiranost o mirenju, objasnila je Estera Rakić. Pilot projekt mirenja započeo je u Hrvatskoj pošti i do sad je dao veoma pozitivne rezulatate. Iako još nije sasvim jasno na koji način će teći postupak mirenja ipak se po rezultatima u drugim zemljama možemo nadati povoljnom. S obzirom na preopterećenost sudova mirenje bi moglo riješiti taj problem i samim tim poboljšati rad pravnog sustava. Rok za mirenje bez obzira na rezultate je 60 dana, a u tom razdoblju sudski postupak se stornira i ne može se računati pod zastaru.