Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Osijek neće zaustaviti hrvatski Tottenham

Autor: Šime Ćurko

07.11.2008. 23:00
Osijek neće zaustaviti hrvatski Tottenham

Foto: Vedran SITNICA



Naše tri ili četiri linije u kojima igramo moraju stajati znatno bliže, kao i protiv Zagreba trebamo se postaviti plitko, a ne da se jedna linija od druge toliko udalji da loptu ne možemo normalno prenijeti – smatra Ninoslav Parmaković


Četiri utakmice u nizu uspjeli su nogometaši Zadra ne izgubiti i pritom osvojiti osam bodova. Lijepa serija nakon šokantnog početka u kojem su u devet kola sakupili tek jedan bod. I to baš protiv Osijeka, nedjeljnog suparnika u 14. kolu Prve HNL. Domaću utakmicu protiv Osijeka Zadar je igrao na Šubićevcu, budući da u tom trenutku Stanovi nisu imali licenciju.
– Prvo poluvrijeme koje smo odigrali s Osijekom u Šibeniku pokazalo je kako ne smijemo igrati. Bili smo previše bojažljivi, Osijek je strahovao od nas, a mi još više od njih. U drugom poluvremenu nakon isključenja Jakova Suraća konačno smo se trgnuli i odigrali onako kako smo trebali od početka. Osijek je momčad s kojom se ne može igrati premlako, imaju dosta mladih igrača s kojima se protivnik mora čvrsto postaviti. U suprotnom Osječani se razmašu po terenu i tada ih nije lako primiriti – smatra Ninoslav Parmaković, stoper, koji se vraća u momčad nakon odrađene kazne zbog tri žuta kartona. Kad je riječ o nizu nepobjedivosti Osijek je u posljednjim kolima čak bolji i od Zadra (hrvatskog Tottenhama, kako je momčad sa Stanova prošle nedjelje nazvao HTV-ov novinar Željko Vela), budući da momčad s Drave ima tri uzastopne pobjede.
Treba i malo sreće
– Osijeku se sve otvorilo nakon pobjede u 11. kolu na domaćem terenu protiv Intera. Zabili su gol u sudačkoj nadoknadi, uspjeli pobijediti i pomaknuti se s pretposljednje pozicije. To je bio uvod u dvije pobjede koje su došle nakon toga. Znam da imaju odlične pucače iz daljine, ali malo ih je i pomazila sreća, a to je u ovako izjednačenoj ligi značajan čimbenik. Nevjerojatno je kakve su sve golove zabili Croatiji Sesvete, svaka im je lopta ulazila u “90”.
To bi trebalo značiti da Zadrani moraju paziti na udarce iz daljine.
– Svakako, ali kažem uz onakve golove osim znanja, koje Osječani neosporno imaju, treba i dosta sreće. Teško je vjerovati da lopta igračima jedne momčadi može toliko puta tako dobro sjeti. No, slažem se, to je upozorenje za nas.
Zadrani su s gostovanja ove sezone donijeli samo jedan bod.
– U Gradskom vrtu gostujuće momčadi nisu toliko opterećene pritiskom s tribina. Imaju Osječani svoju Kohortu koju cijenim, ali oni nisu razlog da bismo se osjećali pritisnuti protivničkim navijačima. Vjerujem da je bodovna sigurnost smanjila imperativ Osijeka koji su imali prije samo tri kola. Na gostovanjima smo sve do utakmice sa Zagrebom redovno gubili, no nismo toliko igrali loše. Opet ću se vratiti na sreću jer mislim da nas na gostovanjima do sada nije baš poslužila.
Juventusov poučak
Parmaković zna da Zadar nije Juventus, ali u igri Torineza protiv Reala u Ligi prvaka vidio je jedan zanimljiv detalj.
– Naše tri ili četiri linije u kojima igramo moraju stajati znatno bliže, kao i protiv Zagreba trebamo se postaviti plitko, a ne da se jedna linija od druge toliko udalji da loptu ne možemo normalno prenijeti. Dalibor Zebić je znao reći da je to igra u kojoj se igrači iz pojedine linije praktički mogu rukom dodirnuti. To nam treba i protiv Osijeka i onda neće biti problema.
Iako su i dalje posljednji na ljestvici, Zadrani se drže logike – bolje bod u tri nego tri boda protivniku.
– U Osijeku je primarno ne izgubiti, iako imam neki osjećaj da ćemo pobijediti. Jest, najvažnije nam je ne gubiti utakmice, iako vrlo dobro znamo da se s posljednjeg mjesta možemo pomaknuti samo pobjedama.
Za takvo što nužno je i zabiti poneki gol.
– Treba nam mirnoće u realizaciji bez obzira radi li se o Terkešu, Županu, Tomasovu ili nekom trećem. Kad dobijemo na toj sigurnosti sve će biti lakše, tada će i svaka utakmica u kojoj ne primimo gol vrijediti više od jednog boda.


 DATKOVIĆ: NAJPRIJE PRESKOČITI INTER




Da su u prošlom kolu pobijedili Slaven Belupo, Zadrani bi se prvi put nakon deset kola pomakli s posljednjeg mjesta na ljestvici, premda bi bili bodovno izjednačeni s Interom. No, Zaprešićani i dalje imaju dva boda viška, Cibalia pet, Croatia Sesvete sedam…
– Kad bismo se eventualno pomakli s posljednje pozicije bila bi to velika stvar u psihološkom smislu za moju momčad. Kad je riječ o ljestvici u ovom trenutku moramo gledati samo Inter i tražiti način da ih preskočimo. Nakon toga možemo razmišljati o ostalima. Vjerujem da su Inter, Cibalia i Croatia Sesvete momčadi protiv kojih možemo tražiti put prema ostanku. Bilo bi lijepo kad nakon Osijeka više ne bismo bili posljednji, prema bih ja bio zadovoljan i bodom – smatra Ivica Datković, trener.


 MARUNA I ŽUPAN OD PRVE MINUTE


Ivica Datković do sada je promjene u početnoj jedanaestorici uvodio u pravilu kad bi na to bio primoran, odnosno ako bi se netko iz prvih 11 ozlijedio ili dobio tri žuta kartona (crvenih nije bilo). Tri žuta kartona ima Ljubičić, ali su zato istu kaznu odradili Župan i Parmaković. Shodno tome i naša prognoza momčadi koja će istrčati u Gradskom vrtu, Surać se povlači na Ljubičićevo mjesto zadnjeg veznog, a na Suraćevu poziciju će Župan. Šiklić seli na klupu, Parmaković kreće ispočetka. Na desnom boku, nakon teže Bilaverove ozljede, očekuje se Maruna.
Vjerojatni sastav (3-4-2-1): Vuković – Puljić, Batkoski, Parmaković – Maruna, Surać, Milin, Pletikosić – Župan, Tomasov – Terkeš. Pričuve: Ježina, Šiklić, Baćak, Gregov, Rašo, Batur, Mitrović. Nedostaje: Ljubičić (tri žuta kartona).


 ZEBIĆ I LONČAREVIĆ BEZ UZVRATA


Zadar i Osijek 10. kolovoza u 3. kolu na Šubićevcu vodili su Dalibor Zebić i Ilija Lončarević, obojica s tada solidnim stažem na klupi svojih momčadi. No, uzvratni dvoboj nisu dočekali, Zebić je s klupe Zadra otišao nakon 8. kola i domaćeg poraza od Rijeke, a samo neoliko dana ranije najveći slavonski grad napustio je Lončarević nakon ispadanja u Kupu od Zagore. Evo i sastava s te utakmice:
ZADAR: Ježina, Puljić, Batkoski, Parmaković, Bilaver, Milin, Surać, Tomasov, Pletikosić (od 83′ Gregov), Župan (od 87′ Mišlov -), Mitrović (od 77′ Terkeš).
OSIJEK: Skender, Vida, Smoje, Stranatić, Višević, Babić, Gavrić, Hrnčević (od 69′ Šolić), Jugović (od 77′ Miličević -), Škorić (od 74′ Knežević), Primorac.