Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Palo 40 litara, u nedjelju sunce

Autor: Ivan Stagličić

07.11.2008. 23:00
Palo 40 litara, u nedjelju sunce

Foto: Zvonko KUCELIN



Obilne kiše koje su, nakon niza sušnih mjeseci, posljednjih par dana zahvatile šire područje Dalmacije, ostale su, na zadarskom području unutar granica normalne količine oborina za ovo doba godine. Predhodnih dana je u Zadru padalo prosječno između 35 i 40 litara po metru četvornom. Na Zračnoj luki Zemunik oborine su bile nešto malo iznad toga prosjeka, a najviše kiše palo je na podvelebitskom području pa je u Starigradu Paklenici izmjereno od 60 do 65 litara kroz zadnja tri dana.
-To nisu nikakve ekstemne količine, kazao nam je meteorolog Ivan Toman, budući da je u Zadru prosjek oborina za mjesec studeni inače oko 110 litara po četvornom metru, te ovo iznosi zapravo trećinu uobičajene količine.
– Možda za tri dana izgleda kao malo puno, ali za jesensko vrijeme nije ništa neobično, kazao nam je Toman.
Puno veća količina kiše pala je ovih dana na šibenskom i splitskom području gdje se prosjek penjao i do stotinu litara po metru, no Zadar je, kažu metoerolozi, ostao negdje na rubu tih većih padalina pa ne bi trebalo strahovati od ikakvih štetnih posljedica, pogotovo što je riječ o količini oborina uobičajenoj za ovaj dio godine.
Kiša bi prema predviđanjima vremena za vikend trebala jenjati već tijekom subote, a u nedjelju nas, kažu, očekuje sunčano vrijeme.