Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Carinom upravljaju Barišićevi kadrovi

07.11.2010. 23:00
Carinom upravljaju Barišićevi kadrovi


Kadrovi koji su slušali Barišića postajali su šefovi, načelnici i pomoćnici, a oni koji nisu htjeli slijediti njegove naputke završili su na marginama, upozoravaju sindikalisti. S instaliranim korupcijskim kadrovima bivšeg ravnatelja Barišića nećemo surađivati, izričit je Sindikat carinika
Nezavisni sindikat carinika Hrvatske (NSCH) odbio je prije nekoliko dana svaku suradnju s novom privremenom ravnateljicom Carinske uprave Vesnom Kadić Komadina, a njegovo vodstvo upozorilo je da ne želi imati nikakvog posla “s instaliranim korupcijskim kadrovima bivšeg ravnatelja Mladena Barišića i njegovom svitom”. Upravo ovu kvalifikaciju upotrijebio je predsjednik NSCH-e Željko Popović u dopisu privremenoj ravnateljici koja je pokušala organizirati sastanak s predstavnicima sva tri sindikata spomenute institucije. Na tom sastanku, kažu u Carinskoj upravi, trebala se definirati daljnja suradnja novog vodstva carina sa sindikatima.
Negativni procesi
– S instaliranim korupcijskim kadrovima bivšeg ravnatelja Barišića nećemo surađivati, jer su prava i položaje u ranijem razdoblju stekli na korupcijskim osnovama. Zašto niste reagirali i prijavili negativne procese u Carinskoj upravi za koje ste znali da postoje, zašto ste okretali glavu gledajući kako korupcijski kadrovi napreduju postavljeni na položaje po logici podobnosti i služnosti, rođačkim križaljkama, a ne sposobnosti, pitao je ravnateljicu sindikalist Popović u pismu gdje obrazlaže zbog čega NSCH ne želi prisustvovati sastanku zakazanom za 10. studenog.
Privremena ravnateljica sindikalistima nije odgovorila, a našem listu, pak, komentar navedenog pisma poslala je putem glasnogovornika Predraga Juratovca.
– Ravnateljica carinske uprave pozvala je predstavnike tri sindikata koji djeluju u našoj Upravi, pa tako i predstavnike ovog sindikata, na jedan radni sastanak. Tamo se trebala definirati daljnja zajednička suradnja kao i rješavanje daljnjih zajedničkih pitanja. Ovom pozivu odazvali su se predstavnici Carinskog sindikata Hrvatske, te Sindikata državnih i lokalnih namještenika. Carinska uprava nema potrebu komentirati navode gospodina Željka Popovića iz Nezavisnog sindikata carinika, glasi stajalište Carinske uprave.
“Ruka politike”
Predsjednik sindikata Popović, pak, pojasnio nam je da “odgovor očekuje samo u smislu postupaka, ne i dopisivanja”.
– Očekujem poteze novog ravnatelja, a to ne mora biti Vesna Kadić Komadina koju je za svoju zamjenicu birao Mladen Barišić. Vjerujemo da je ona znala što Barišić radi na carini te da je radi svoje perspektivne karijere i vlastitog probitka od njegovih (ne)djela okretala glavu, kao i mnoge druge osobe u Središnjem uredu za koje znamo kako su napredovale. Mi nismo od jučer i nastavit ćemo svoju sindikalnu borbu s ciljem da carinska služba postane pravo neovisno tijelo izvršne vlasti, koje ima ulogu u sustavu države, odnosno u zaštiti gospodarstva, što joj je glavna i temeljna uloga, kaže Popović.
On upozorava da je Carinska uprava u vrijeme Barišićevog mandata bila “produžena ruka politike” te podvlači da su vodeći kadrovi u Carini imenovani na temelju političke podobnosti i poslušnosti.
– Kadrovi koji su slušali Barišića postajali su šefovi, načelnici i pomoćnici, a oni koji nisu htjeli slijediti njegove naputke o promoviranju interesa vladajuće političke stranke u Carini završili su na marginama. Mnogi carinici, poznati i oni kojim se niti ime ne zna jer su šutjeli kad su vidjeli s kakvom ogromnom korupcijskom hobotnicom imaju posla, šikanirani su zbog svoje “neposlušnosti”, napominje Popović.
Carinska uprava, tvrde iz nezavisnog sindikata, ima samo dva puta: “jedan je služiti i dalje sustavu Mladena Barišića, a drugi – priznati prava, ljudima koji su stradali i ustrojiti Carinu prema pravilima struke.”
 


Razmrsiti korupcijsko klupko


U pismu privremenoj ravnateljici Carinske uprave Vesni Kadić Komadina, sindikat carinika Hrvatske ističe da će “podržati samo onog ravnatelja koji će razmrsiti korupcijsko klupko u Carinskoj upravi, smijeniti Barišićeve podobnike i one koji su napredovali zato jer su šutjeli o svemu što se događalo te na taj način konzumirali prava ili su aktivno učestvovali u progonu ljudi koji su godinama upozoravali na nepravilnosti”.