Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Igra sa staklom

07.11.2010. 23:00
Igra sa staklom


Od danas u Gradskoj knjižnici Zadar, Ogranak Arbanasi možete pogledati samostalnu izložbu Ardene Stošić, neobična imena “Poruka u boci.” Autorici je ovo druga samostalna izložba dok se prva još uvijek može pogledati u caffe galeriji “Đina”. Neobičan naziv izložba duguje jednoj toploj obiteljskoj priči. Stvarna poruka koja se nalazi u boci od obojena stakla koju je autorica sama oslikala za nju nosi posebno značenje.
– Staklo sam prvi put počela bojati nedavno i tako sam naišla na tu bocu u koju sam ugurala poruku i eto tako je nastalo i ime izložbe. Tu poruku napisale su mi unuke kada sam bila jako bolesna i njima vraćam tu poruku, uhvatila sam je i vraćam je, ispričala je umjetnica. Postavci izložbe sastoje se od dva dijela. Jedan dio čine slike neobičnih i naivnih motiva, a drugi obojeno staklo. Za autoricu poigravanje sa staklom nešto je novo. Od običnih predmeta poput boca, pladnjeva ili staklenki autorica je napravila zanimljive ukrasne predmete koji se sada osim u svoju svrhu mogu koristiti i kao ukras. Osim što ih prodaje najčešće njima uveseljava prijatelje.
Svoj način slikanja s druge strane opisuje kao svaštarski. Kako kaže slika svim tehnikama pa čak i kavom ako joj se prolije po stolnjaku. Njezine slike najviše privlače mlade koji njima ukrašavaju dječje sobe, ali i starije koji u sebi još uvijek čuvaju dijete. Motivi koji se nalaze na njima neobični su, privlačnih boja i oblika, a nastaju sasvim slučajno.
– Ne bih mogla odgovoriti na pitanje što me inspirira. Za mene je slikanje potreba kao i disanje, jednostavno se mora. Kao što sam rekla prolije se kava ili vidim jednu boju i slikam. Samo sjednem i to me vodi, objašnjava autorica.
Izložba će u gradskoj knjižnici biti postavljena oko tri tjedna. Za to vrijeme svi zainteresirani moći će pogledati slike i oslikane staklene predmete te uživati u radovima Ardene Stošić.