Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadar se priključuje digitalizaciji književnih i lingvističkih tekstova

07.11.2010. 23:00
Zadar se priključuje digitalizaciji književnih i lingvističkih tekstova


Prvotni cilj organiziranja TEI 2010. na Sveučilištu u Zadru jest uključivanje u svjetske trendove u odnosu na predstavljanje bogate pisane baštine Zadra i zadarskoga kraja pomoću TEI standarda u digitalnom okruženju. Multidisciplinarni pristup TEI zajednice pridonosi iznalaženju novih i inoviranih postupaka predstavljanja nacionalne kulture u europskom, ali i širem svjetskom kontekstu, objasnio je značenje održavanja TEI konferencije u Zadru organizator konferencije Franjo Pehar s Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru
Međunarodni znanstveni skup TEI (Text Encoding Initiative) 2010. održat će se na Sveučilištu u Zadru u trajanju od 8. do 14. studenog. Ovaj skup s dugom tradicijom koji se svake godine održava u drugom gradu u svijetu po prvi puta dolazi u Zadar i tako pretvara naš grad u još jedno važno središte. Organizatori ovogodišnjeg skupa su Odjel za lingvistiku i Odjel za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru te Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba. Članovi programskog odbora skupa priznati su domaći i inozemni stručnjaci iz svoga polja.
Text Encoding Initiative (TEI) je međunarodna organizacija koja okuplja akademske ustanove i projekte iz različitih znanstvenih područja zainteresirane za predstavljanje književnih i lingvističkih tekstova u digitalnom obliku. Tijekom posljednjeg desetljeća nametnuo se kao međunarodni i interdisciplinarni standard za predstavljanje različitih tekstualnih materijala u svrhu istraživanja i učenja u mrežnom okruženju. Koriste ga brojne knjižnice , muzeji, nakladnici te pojedinačni istraživači.
– Prvotni cilj organiziranja TEI 2010. na Sveučilištu u Zadru jest uključivanje u svjetske trendove u odnosu na predstavljanje bogate pisane baštine Zadra i zadarskoga kraja pomoću TEI standarda u digitalnom okruženju. Multidisciplinarni pristup TEI zajednice pridonosi iznalaženju novih i inoviranih postupaka predstavljanja nacionalne kulture u europskom, ali i širem svjetskom kontekstu, objasnio je značenje održavanja TEI konferencije u Zadru organizator konferencije Franjo Pehar s Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru.
Na skupu se očekuje sudjelovanje od oko sto sudionika iz cijeloga svijeta, kao i brojni eminentni predavači iz SAD-a i Europe. Bit će koncipiran u obliku izlaganja, sesija, sastanaka grupa s posebnim interesima (SIG) te radionica. Za grad Zadar koji ima bogatu i razvijenu mrežu knjižnica, muzeja i sličnih ustanova ovaj skup bit će potvrda njihove vrijednosti kao i promocija zadarske kulture i baštine koju predstavljaju.