Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Buterin doživotno isključen iz košarke, Poličniku oduzet bod i visoka novčana kazna

07.11.2011. 23:00
Buterin doživotno isključen iz košarke, Poličniku oduzet bod i visoka novčana kazna


U 5. kolu A-2 lige jug bilo je nekoliko zanimljivih dvoboja, no onaj odigran još u petak u Šibeniku između GKK Šibenika i Poličnika prekinut u 33. minuti zbog napada igrača Poličnika na suca D. Basarića zaslužio je prve retke ovog teksta. Razlog su kazne koje je Županijski košarkaški savez odredio za vinovnika tog obračuna Šimu Buterina i njegov klub. Zbog teškog fizičkog napada igrača na suca Basarića, točnije udarca loptom i šakom u glavu, što je prouzročilo i prekid utakmice Šime Buterin je kažnjen doživotnim isključenjem iz košarkaškog sporta. Zbog prekida utakmice u 3. minuti četvrte četvrtine ista se registrira 20:0 u korist GKK Šibenik, a Poličnik za navedenu utakmicu ne dobija bod koji inače ide poraženoj momčadi. Uz to je Poličnik što zbog incidenta, što zbog tehničkih grešaka dosuđenih igraču Poličnika Vinku Fainu i treneru Stjepanu Marinoviću ukupno kažnjen sa 7.250,00 kn.
Od ostalih utakmica treba izdvojiti dvoboj jedina dva zadarska kluba Jazina i Voštarnice koji je pripao Jazinama.
Bila je to izrazito neizvjesna utakmica u prve tri četvrtine, jer se u posljednju ušlo s poravnatim rezultatom 51:51, no iskusniji igrači Čedomira Perinčića su u tih posljednjih 10 minuta prelomili utakmicu i na kraju uvjerljivo slavili. Najefikasniji u redovima žutih bio je Čiklić s 29 ubačaja dok je kod zelenih prednjačio Marinović s 15 poena.


ŠIBENIK – POLIČNIK 65:55


(18:18, 18:25, 23:10)
Prekid u 33′
Suci: J. Radojković i D. Basarić (Split).
ŠIBENIK: A. Nerber 4, J. Šarin 3, L. Mijalić, F. Kalpić, I. Jelenčić, J. Petković, I. Blače 2, L. Petković 4, F. Vukičević 13, M. Sandrić 14, P. Maleš 25, T. Čičin-Šain.
POLIČNIK: Š. Buterin 9, A. Gluić, F. Baričević, I. Bulić, V. Fain 5, J. Škara 16, J. Dražović 12, Š. Kovačević, I. Đerđa, J. Bulić 13.
JAZINE79
VOŠTARNICA66
(19:12, 17:21, 15:18, 28:15)
Suci: M. Petani i Čanković (Zadar).
JAZINE: R. Čiklić 29, M. Jurica, A. Hoti 5, I. Kaštropil, F. Rutar, D. Škara 2, M. Anđelić 8, I. Baždarić 9, H. Perinčić 7, K. Ljubičić, K. Ercegović 4, T. Longin 15.
VOŠTARNICA: J. Dvornik 12, A. Bronić, J. Segarić 3, L. Bašić, A. Lacić, M. Knežević, D. Vidaković 6, M. Marinović 15, M. Atelj 10, M. Grajić, M. Vrsaljko 10, L. Lovrić 10.
Ostali rezultati 5. kola: Metković – Solin 90:76, Cetina – DOŠK 77:61, Kaštela – Trogir 80:68




Solidarni igrači


Reakcije iz Košarkaškog kluba Poličnik na kazne koje su uslijedile nakon incidenta na Baldekinu nisu bile burne. Razumljivo, jer su svjesni da je ovakav incident rijetko kad viđen na košarkaškim terenima zaslužio svaku osudu. Predsjednik kluba, Zdenko Mijolović pokušao je pronaći opravdanje za čin svojeg igrača, a solidarnost su iskazali igrači Poličnika koji su se sami ponudili platiti visoku novčanu kaznu koju je izrekao Županijski košarkaški savez.
– Nema opravdanja za to što je napravio Buterin, međutim po njegovoj reakcija nakon prekida i kajanju kojeg je izrekao mogu reći da nam je svima žao što je sve tako ružno ispalo. Kazne su takve kakve jesu, ne može se reći da ih nismo zaslužili, a igrači su pokazali solidarnost iskazavši želju da plate iz svojeg džepa tih 7.250, 00 kuna. Najviše će nas koštati taj oduzeti bod i činjenica da je Buterin koji je svima u klubu zaista prirastao srcu dobio doživotnu zabranu bavljenja košarkom. Ne želim tražiti opravdanje za takav čin, no sama utakmica na Baldekinu bila je od početka obavijena čudnom atmosferom i s tendencijom pogodovanja domaćinu. Prevelika je bila nervoza u toj utakmici, događalo se tu svašta, a nažalost najslabijih živaca se pokazao Buterin koji je reagirao nedopustivo. Šteta za tog mladog momka koji se inače nije izdvajao po nekom lošem ponašanju, štoviše bio je jedan od mirnijih i marljivijih na treninzima i utakmicama – kazao je predsjednik Mijolović.