Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Je li Domobranka Zubčić zaista samohrana majka koja zaslužuje gradski stan?

07.11.2011. 23:00
Je li Domobranka Zubčić zaista samohrana majka koja zaslužuje gradski stan?


Stanodavka prijavila policiji bivšu podstanarku, samohranu majku sa četvero djece optuživši ju za krađu namještaja i devastaciju stana. Osim toga, tvrdi kako je ista u njenom stanu živjela s nevjenčanim suprugom te da odgovorni nisu provjerili istinitost njezine priče pa su joj neopravdano dodijelili gradski stan


Anka Pavić, vlasnica stana u zadarskoj Ljepotici, prošli je tjedan policiji prijavila svoju bivšu podstanarku zbog krađe namještaja i devastacije stambenog prostora, a cijela priča zanimljiva je zato što je riječ o samohranoj majci četvero djece, Domobranki Zubčić, kojoj je Grad Zadar početkom rujna dodijelio gradski stan. Trosoban namješten stan Pavićeva je još prije tri i pol godine za iznos od 2,600 kuna mjesečno uvećan za režije iznajmila šesteročlanoj obitelji – Domobranki Zubčić i njezinom nevjenčanom suprugu Renatu Andriću sa četvoro tada malodobne djece. Ugovor o najmu potpisao je Andrić kod javnog bilježnika, a Pavićeva je uredno plaćala porez za prihode ostvarene od najma stana.
– Prijavila sam ju policiji jer me zaista povrijedio njezin odnos prema našoj imovini, a ujedno i njezini istupi u medijima gdje je tvrdila kako ju ja i moja obitelj izbacujemo na ulicu sa četvero djece. Sada mi je žao što to doista nisam učinila jer su me i susjedi u nekoliko navrata molili da to učinim. Žalili su se na buku i galamu iz našeg stana, a osim toga i na djecu koja su bila prilično bučna i nerijetko drska i bezobrazna prema susjedima koji bi ih upozorili – priča Anka Pavić koja je, kaže, i sama odgojila četvero djece, no njezina nisu šarala zidove i uništavala namještaj. Osim što je nakon njihova iseljenja morala farbati sve zidove u trosobnom stanu od sto metara četvornih, ostala je i bez namještaja te vrijednih umjetničkih slika koje su ukrašavale zidove dnevnog boravka i blagovaonice.
Ostavili nered
– Nisam ju izbacila iz stana jer sam se sažalila na djecu. Pomislila sam, pa gdje će oni sa četvoro djece. Osim toga, kako je Renato povremeno radio na platformi, često je bila sama s djecom. To što je izjavila da je samohrana majka, ja vjerujem da nije istina jer su svi susjedi viđali i njega u stanu, a često su im priređivali i drame. On je na koncu i vratio ključeve nakon što su iselili. Zašto nitko od odgovornih nije ništa provjerio i razgovarao sa susjedima, ja ne znam, ali boli me sva ta nepravda. Žao mi je djece, ali ta žena nije dobra majka. To se vidjelo iz nereda koji je ostao iza njih i to do te mjere da je susjeda koja nam je pomagala čistiti stan iza njih, povraćala kada je vidjela što je sve ispod kreveta u dječjoj sobi – priča Pavićeva napominjući kako nije zločesta i kako toj obitelji ne želi ništa loše, već samo želi postići nekakvu pravdu.
Prozvana Domobranka Zubčić, međutim, tvrdi kako ona zaista jest samohrana majka koja je iz mjeseca u mjesec jedva spajala “kraj s krajem”.
– Stan sam plaćala 2.600 kuna mjesečno, a režije oko 1.600. Moja primanja, dječji doplatak za njih četvero i socijalna pomoć to nisu mogli pokriti. Hranili smo se u pučkoj kuhinji, a zadužila sam se na sve strane i više nisam imala kuda. Na listi za dodjelu gradskih stanova bila sam druga i hvala Bogu, evo konačno sam riješila tu brigu. I dalje ćemo se hraniti u pučkoj kuhinji, a kako nećemo više plaćati stanarinu, ubuduće ćemo zasigurno živjeti lakše i imati barem ono najosnovnije – kaže Domobranka. Dodala je kako je pokušavala pronaći nekakav posao, no da je to bilo uzalud, a i kada bi nešto pronašla, ne bi bila prijavljena, niti bi redovito dobivala plaću. Suprug kojeg njezini donedavni stanodavci spominju s njom je uselio u spomenuti stan, no kasnije su se, kaže, razišli. Tužila ga je za alimentaciju, no ne plaća ju uredno jer nije stalno zaposlen, a osim toga, kaže Domobranka, nema ni svoje imovine već živi u zajedničkom domaćinstvu sa svojim roditeljima na predjelu Dikla. Na optužbe da je kao samohrana majka i socijalni slučaj mogla naći jeftiniji stan ili neki s jeftinijim režijama, s obzirom da je predmetni imao i centralno grijanje koje je predstavljalo veću stavku u mjesečnom iznosu za režije, ova samohrana majka ističe kako to nije lako sa četvero djece.
Vlasnici stanova ne žele četvero djece
– Tražila sam jeftiniji stan, ali na žalost, čim ljudi čuju da imam četvero djece, ne žele dalje razgovarati – pojašnjava Zubčić napominjući kako nije istina da je bivšim najmodavcima pokrala namještaj. Tvrdi kako je kći njezinih stanodavaca njoj rekla, još kada je useljavala u stan, da je namještaj star i da slobodno baci ono što joj smeta ili što joj nije potrebno.
Upravo to je, kaže, i učinila sa stvarima koje je Anka Pavić kod policije prijavila kao ukradene. Isto tako negira i da je iza sebe ostavila nered i razbijenu stolariju. Ugovor za gradski stan je, kaže, potpisala na dvije godine pod materijalnom i kaznenom odgovornošću pa se, napominje, “ne bi igrala” i riskirala da ostane bez stana.


Intervenirali i iz ureda premijerke




Priča na relaciji Pavić-Zubčić došla je i do ureda premijerke Jadranke Kosor po čijem nalogu se o cijelom slučaju morao očitovati i gradonačelnik Zvonimir Vrančić. On je pak provjeru priče o tome, je li riječ o samohranoj majci ili “bleferu”, povjerio pročelniku za zdravstvo i socijalnu skrb Mariju Pešutu koji nam je rekao da je vrlo teško provjeriti pravo stanje.
– Prema dokumentaciji koju nam je predala Domobranka Zubčić, ona je stekla pravo na gradski stan i na listi je bila druga. Ja sam s njom razgovarao, a ona mi i dalje tvrdi kako živi sama s djecom. Tog njezinog izvanbračnog susjeda prilikom posjeta nisam zatekao pa mi je preostalo vjerovati joj na riječ – kazao je Pešut napominjući kako će ipak s vremena na vrijeme provjeravati je li govorila istinu.
– Za nas je relevantna dokumentacija na osnovu koje smo formirali listu prioriteta za gradske stanove. Ove godine riješili smo prvih troje s te liste među kojima i samohranu majku Domobranku Zubčić. Što reći osim da smo stalno na udaru javnosti. Kada ne dodjeljujemo stanove ne valja, a opet kada dodijelimo, ponovno uslijede prozivke – zaključio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.