Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kosor invalidima: “Najzaslužniji ste za NATO i EU”

07.11.2011. 23:00
Kosor invalidima: “Najzaslužniji ste za NATO i EU”


Vašu žrtvu, tu mladost koja je ugrađena u temelje slobode nitko nema pravo zaboraviti i upravo zbog te žrtve moramo biti još odlučniji u obrani povijesnih činjenica i još odlučniji kada kažemo da nikome nećemo dati da povijesne činjenice o Domovinskom ratu mijenja i da ih revidira te da u Zadru ponosno kažemo da ćemo slaviti sve naše pobjede, kazala je premijerka Jadranka Kosor u dvorani Jazine otvarajući 17. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (SŠNIDOR).
Nikada nije bilo svečanijeg otvaranja ovog natjecanja, a i sama premijerka istaknula je kako je ovo prvi put da natjecanje otvara jedan predsjednik Vlade, dok su uz nju bili ministri Kalmeta i Bošnjaković, svi saborski zastupnici iz Zadarske županije, gradonačelnik Zvonimir Vrančić, župan Stipe Zrilić te načelnik PU Zadarske Darko Car.
– Ukoliko bi smo zaboravili jednu sekundu naše prošlosti, ne bismo imali budućnost. Zato vam hvala što čuvate uspomenu prije svega na one kojih nema, na sve one vaše prijatelje koji su bili uz vas i kojih odavno već nema i za to što nedamo zaboravu da prekrije ono što se dogodilo prije 20 godina i svih godina obrane RH. Vi ste najbolji svjedoci onoga što se dogodilo. Hrvatska je bila napadnuta i nije to bio oružani sukob, zna se tko je Hrvatsku napadao i zna se tko je hrio pogaziti i uništiti sve što je Hrvatsko, a nisu uspjeli jer ste se vi odazvali na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kazala je premijerka Kosor dodajući kako su branitelji i predsjednik Tuđman najzaslužniji što je Hrvatska u NATO savezu te što će 2013. godine postati članica Europske unije.
Za kraj je istaknula i da jedva čeka trenutak kada čeka trenutak kada će hrvatski jezik biti 24. jezik Europske unije te kada će sjediti za stolom europskih država i naroda te odlučivati o svojoj sudbini.
– Neki se ljute, ali što im mi možemo. Danas možemo reći da zaista nikada više nitko od političara, ni jedan hrvatski čovjek, neće odlaziti po mišljenje i dozvolu za bilo što što se treba učiniti u Hrvatskoj u bilo koji grad u susjedstvu i to je nešto na što moramo biti posebno ponosni, kazala je Jadranka Kosor ponavljajući da je sretna zbog ulaska u Europsku uniju te “da smo se za slobodu sami izborili i sami odredili kakva će biti budućnost ove zemlje”.
Da je predizborno vrijeme moglo se protumačiti i iz izjave Josipa Đakića, predsjednika HVIDRA-e i saborskog zastupnika HDZ-a, koji je nakon pozdrava okupljenima i pohvale Zadru za domaćinstvo rekao da su branitelji sigurni zahvaljujući podzakonskim aktima koje je premijerka Kosor donijela kao ministrica te je rekao kako bi položaj bio bolji da je donešen i ustavni zakon, ali da to nije bilo moguće zbog “nekih”.
– Tko je to onemogućio neću ponavljati, a o tom ćemo zasigurno imati prilike govoriti u narednom periodu kada dođu izbori. Govoriti, reći i odlučiti, kazao je Đakić.
Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada Zadra, izrazio je poštovanje braniteljima, a posebno invalidima Domovinskog rata, koji su branili državu ne štedeći sebe te je rekao da će im Zadar uvijek iskazivati zahvalnost. Župan Stipe Zrilić poželio je sudionicima dobrodošlicu te predložio da Zadar uvijek bude domaćin natjecanja, a istaknuo je i da dolazak predsjednica Vlade dovoljno govori o podršci koju daju braniteljima.


 UTRKA KOLICIMA PO RELJI


Nakon službenog otvaranja natjecanja održana je utrka u kolicima od Relje do semafora kod Jazina, a pobjedio je Ivica Vujica iz Zagreba, dok su iza njega bili Mirko Maleš i Igor Ograjšek. U sklopu SŠNIDOR-a u sljedeća dva dana u raznim športskim disciplinama natjecat će se više od 1300 hrvatskih ratnih vojnih invalida iz 20 županijskih zajednica HVIDRA-e u Republici Hrvatskoj, iz Grada Zagreba te HVIDRA-e HVO Herceg Bosna, a cilj natjecanja je briga i promicanje športskih i rekreativnih aktivnosti članova HVIDRA-e te unaprjeđenje opće zdravstvene sposobnosti ratnih vojnih invalida, kao i provođenje psihičke i zdravstvene rehabilitacije radi lakšeg uključivanja u društveni život nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu. Osim natjecanja u kuglanju, pikadu, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu, boćanju i športskom ribolovu, u sklopu manifestacije održava se i umjetnička kolonija.