Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvaranje široj zajednici

07.11.2011. 23:00
Otvaranje široj zajednici


Jučerašnjim danom otvoren je Tjedan otvorenih vrata u ZKZD kojim Znanstvena knjižnica Zadar i ove godine obilježava Mjesec hrvatske knjige. Manifestacija u trajanju od 7. do 13. studenog donosi brojne pogodnosti korisnicima knjižnice, kao i onima koji bi to željeli postati, a sve u svrhu da se Znanstvena knjižnica približi široj javnosti te da se potencijalnim korisnicima ukaže na važnost i ulogu ove kulturne institucije u odgoju i obrazovanju, kao i u očuvanju vrijedne kulturne baštine.
– Moramo se otvarati široj zajednici, upravo s tim ciljem je i osmišljena ova manifestacija. Kad kažete Znanstvena knjižnica ljudi se obično uplaše da se radi o strogoj znanstvenoj ustanovi, ali Znanstvena knjižnica je mnogo više od toga i to želimo pokazati. Ujedno na ovaj način obilježavamo Mjesec hrvatske knjige prigodnim događanjima, istaknuo je ravnatelj knjižnice Miro Grubić.
A u sklopu obilježavanja Tjedna otvorenih vrata u knjižnici su se pobrinuli i za program kojim će ispuniti tjedan. Tako, počevši od jučer kad je knjižnicu posjetila grupa učenika iz Osnovne škole Neviđane, grupni posjeti nastavit će se kroz cijeli tjedan, a knjižnicu će posjetiti grupe učenika iz osnovnih i srednjih škola Zadarske županije te grupe studenata. U srijedu, u 19 sati, bit će upriličeno predstavljanje zbirke pjesama “Neki drugi život” pjesnika Franka Sorića. Središnji događaj Tjedna otvorenih vrata očekuje se u petak u 12 sati kada će knjižnica prvi puta predstaviti svoju digitalnu zbirku DIKAZ. U sklopu Tjedna knjižnica je također nagradila svoje marljive djelatnike, ali i jednog najčitača koji će u suradnji s izdavačkom kućom “Begen” posjetiti Interliber, a korisnike knjižnice možda će najviše obradovati vijest da i ove godine kroz cijeli Tjedan knjižnica oprašta zakasnine. Naime, korisnici koji svoje knjige nisu vratili na vrijeme mogu to napraviti kroz cijeli ovaj tjedan bez ikakve naknade.
Brojna događanja dovoljan su poziv za posjet Znanstvenoj knjižnici, a djelatnici će rado odgovoriti na sva pitanja zainteresiranih posjetitelja. Kako je istaknuo ravnatelj Grubić manifestacija je osmišljena prvenstveno radi posjetitelja.
– Ovo radimo prvenstveno zbog građana, jer mi smo tu zbog vas. Naša vrata su širom otvorena, dođite, tražite i pitajte.