Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Počasnom građaninu Gotovini Zadar daje i godišnju nagradu

07.11.2011. 23:00
Počasnom građaninu Gotovini Zadar daje i godišnju nagradu


Prema prijedlogu kojeg mora potvrditi i Gradsko vijeće, nagradu za životno djelo dobit će don Pavao Kero, ravnatelj Stalne izložbe Zlato i srebro grada Zadra i posthumno kipar Ratko Petrić, dok će godišnju nagradu dobiti lutkar Zlatko Košta i – general Ante Gotovina


Odbor za dodjelu javnih priznanja Gradskog vijeća Grada Zadra donio je prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja za 2011. godinu. Prema tom prijedlogu, kojeg mora potvrditi i Gradsko vijeće, nagradu za životno djelo dobit će don Pavao Kero, ravnatelj Stalne izložbe Zlato i srebro grada Zadra i posthumno kipar Ratko Petrić, dok će godišnju nagradu dobiti lutkar Zlatko Košta i – general Ante Gotovina.
– Nemam što posebno komentirati odluku Odbora za dodjelu javnih priznanja u kojem je 11 osoba, a predsjednik je Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća. To je njihova odluka, a donesena je tajnim glasovanjem i birani se oni koje je predložila zadarska javnost, komentirao nam je gradonačelnik Zvonimir Vrančić prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja za 2011. godinu.
Uz navedene nominirani su, za Grb Grada Zadra, Šime Kević, Lijerka Gaćina i Pavao Mendeš. Šime Kević, poznatiji kao Šimeto, zadarski je brijač koji je svoj posao u sada zatvorenoj radnji pokraj zadarskog suda sretno kombinirao sa svojom drugom ljubavi – pjevanjem. “Zadarski Caruso” davao se posebno pjevanjem za HPGD Zoranić, u crkvi sv. Šime te oktetu Pieta, poznatom u posljednje vrijeme po pjesmama koje su opjevale Morske orgulje i Pozdrav suncu. Grb bi trebao dobiti još jedan pjevač Zoranića, Pavao Mendeš, koji je u ovom zboru počeo pjevati prije – 60 godina!
Vrančić: Slika je druga tema
Unatoč velikim zaslugama koje su svi navedeni napravili za Grad Zadar, javnosti najinteresantnije ime na ovom popisu svakako je ono generala Ante Gotovine, koji je u haškom pritvoru od 2005. godine, a ove je i nepravomoćno osuđen. Gotovina već ima titulu počasnog građanina Grada Zadra, koja je dodijeljena tek njemu i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i već niz godina je nije dobio nitko. Prije nekog vremena slika generala Gotovine uklonjena je iz vijećnice, a gradonačelnika smo upitali znači li ovo povratak slike u vijećnicu te je li generalova obitelj suglasna s eventualnom dodjelom ove nagrade, koju još mora potvrditi Gradsko vijeće.
– Odbor je tako odlučio, a da nije bilo suglasnosti generalovih prijatelja i obitelji vjerojatno to ne bi bilo tako odlučeno. Slika je druga tema, a o njoj smo pričali s gospodinom generalom preko njegovih prijatelja i njemu to ne smeta, kazao je Vrančić.
Nominalno najveću nagradu, onu za životno djelo, uz pokojnog Ratka Petrića dobio je mons. dr. Pavao Kero, biskupski vikar za kulturu i ravnatelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU). Jučer je još uvijek bio uzbuđen zbog nagrade, a uspio nam je tek reći kako je je bio upoznat sa zaprimanjem prijedloga, ali ne i njegovim prihvaćanjem.
Keri nagrada za životno djelo
Kero je rođen u Bibinjama 25. siječnja 1940. godine. Za svećenika je zaređen u Rimu 10. srpnja 1966. godine, a doktorirao moralno bogoslovlje na Lateranskom sveučilištu 1970. godine. U svećeničkom poslanju obnašao je brojne visoke službe. 1970. godine imenovan je za tajnika nadbiskupa, bio je profesor u Nadbiskupskoj srednjoj školi – Zadar, voditelj Središnjeg gradskog crkvenog zbora.
Službu duhovnika Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” preuzeo je 1971. godine, 1972. je postao i generalni vikar Zadarske nadbiskupije, a 1973. imenovan je članom Zbora savjetnika. Od 1976. godine je voditelj SICU. Nadalje, 1980. godine postaje član Administrativnog vijeća Zavoda sv. Jeronima u Rimu. Od 1983. godine je kanonik Stolnog kaptola Sv. Stošije. Godine 1990. je imenovan prelatom Njegove Svetosti. Dugo godina je obnašao službu župnika Murvice i Briševa, a istovremeno vodi i župu Dračevac Ninski. Član je Svećeničkog vijeća. Od 1992. godine je profesor moralnog bogoslovlja i liturgijskog pjevanja na Visoko teološko-katehetskoj školi u Zadru. Službu biskupskog vikara za kulturu obnaša od 1996. godine. Mons. Kero je i povjerenik Nadbiskupije za kulturu i umjetnost.
Osim što je ravnatelj SICU, biskupski vikar za kulturu te voditelj Središnjeg gradskog crkvenog zbora, na velikom polju duhovnog rada, mons. dr. Pavao Kero i dalje obnaša službu župnika Dračevca Ninskog.
Svečana dodjela održat će se u sklopu svečane sjednice Gradskog vijeća te proslave Dana Grada i blagdana Sv. Krševana.


Posthumna nagrada Ratku Periću




Akademski kipar i umirovljeni profesor Ratko Petrić nagradu će dobiti posthumno. Ovaj priznati zadarski akademski kipar suosnivač je Biafre, autor većeg broja skulptura u Zadru, među njima biste u Perivoju slave na Tri bunara, Špire Brusine na zadarskoj rivi i spomenika Krešimiru Ćosiću, prvotno smještenom u Jazine, a sada unutar ŠC Višnjik. Preminuo je u Zagrebu u listopadu prošle godine.


Nagrade


Nagrada za životno djelo
don Pavao Kero
Ratko Petrić (posthumno)
Nagrada Grada Zadra
Ante Gotovina
Zlatko Košta
Grb Grada Zadra
Šime Kević
Lijerka Gaćina
Pavao Mendeš