Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grubo narušena ljubavna priča

Autor: Valentina Mlađen

07.11.2012. 23:00
Grubo narušena ljubavna priča

Foto: Marin GOSPIĆ



Tekst obiluje mnoštvom duhovitih opaski i komentara koji se referiraju na današnje surovo vrijeme u kojima ništa ne može postojati čisto i iskreno


Četveročlana glumačka ekipa predvođena Goranom Grgićem i Nadom Abrus u tandemu s Igorom Golubom i Dunjom Sepčić oduševila je Zadrane svojim nastupom u komediji Maria Frattija “Prijateljice”. Tekst su na pozornicu postavili Gradsko kazalište Sisak i Kazališna družina “Amicro”, a Frattijevu dramu na hrvatski je preveo i adaptirao te režirao Boris B. Hrovat, inače dugogodišnji Frattijev prijatelj.
Okosnicu radnje čini nježna, čista i iskrena ljubavna priča dvaju glavnih likova koju naizmjence na pozornici, nadovezujući se jedno na drugo, pričaju oni sami. Istovremeno njihovi prijatelji svojim komentarima tu čistu ljubav zagađuju komentarima cinizma i navodnih prijateljskih savjeta za dobro svojih prijatelja. Tekst obiluje mnoštvom duhovitih opaski i komentara koji se referiraju na današnje surovo vrijeme u kojima ništa ne može postojati čisto i iskreno, a da istovremeno ne postoji neka skrivena korist ili motiv.
Osim izvrsno vođene radnje poseban ambijent predstavi daje i pozornica na kojoj su prikazana dva salona, zanimljivo namještena kao muški i ženski, a radnja na pozornici izmjenjuje se naizmjence u ta dva salona premještanjem svjetla s jednog na drugi i zamrzavanjem likova u različitim pozama.
Pravu katarzu gledatelj doživljava u posljednjih nekoliko minuta predstave nakon potpunog obrata, nakon što ljubavna priča dvoje ljubavnika dostojna najljepše književnosti susretne grubu i surovu realnost ljudske prirode.