Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vukići deložirani iz kuće (FOTOGALERIJA)

Autor: Suzana Bandić

07.11.2012. 23:00
Vukići deložirani iz kuće (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadarska obitelj Vukić deložirana je iz svoje dvjesto godina stare obiteljske kuće u Arbanasima.
Početni optimizam 30-tak aktivista Živog zida i još toliko članova nevladinih udruga i prijatelja ove deveteročlane zadarske obitelji, koji su još u devet sati pred kućom svojim tijelima formirali živi zid uzvikujući: “Nedamo Vukiće, danas oni, sutra mi”, “U boj, u boj za narod svoj”, “Tukaj je Hrvaška”…, ugušile su jake policijske snage u svega nekoliko minuta.
Četrdesetak interventnih policajaca potpomognuti s dvadesetak kolega iz Druge policijske postaje doslovno su odnosili čovjeka po čovjeka s kućnih vrata do policijskih “marica”. Žamor koji su svojim protivljenjem stvorili aktivisti u jednom je trenutku nadglasao bolni krik Tine Vukić Karađole, kćeri Mira i Višnje Vukić. Ženi je pozlilo nakon čega je kolima Hitne medicinske pomoći prevezena u OB Zadar, a tamo je liječnička pomoć pružena i dvjema aktivisticama koje su se tijekom opiranja policijskim službenicima onesvijestile. Oko 25 aktivista Živog zida, među kojima i Ivan Pernar, završili su u prostorijama policije, a njih petoro policajci su odmah na početku deložacije odgurali iza svojih vozila kojima su blokirali taj dio ulice.
Potom je u glavnoj arbanaškoj ulici zavladao muk, a napetost i nelagoda svih onih koji su i dalje ostali promatrati do sada neviđen prizor u Zadru gotovo da se mogla opipati. Sudski ovršitelj i opunomoćenik Blaža Sotlara, vlasnika građevinske tvrtke Boškarija gradnja registrirane u Bujama, ušli su u kuću, popisali pokućstvo i promijenili brave.
Sve je to s grčem na licu promatrao Miro Vukić, čovjek koji je svojim radom pokušao prehraniti obitelj otvorivši devedesetih automehaničarski obrt nakon što je u privatizaciji ostao bez posla. Posao mu nije baš najbolje išao zbog u tim kriznim poslijeratnim vremenima, a na ruku mu nisu išli ni radovi u tom dijelu ulice zbog čega je njegov obrt za vozila bio nedostupan. Neupućen, Miro je pomislio kako neće imati nikakvih računa kad ne radi pa obrt nije odjavio, no račun je bio daleko veći negoli je on mogao i sanjati. Dug od 92, ubrzo se s kamatama popeo na 288 tisuća kuna. Voditeljica ovrhe i prisilne naplate u zadarskoj Poreznoj upravi Irena Anić to je dugovanje smatrala prioritetnim pa je njihov predmet proslijedila Općinskom sudu u Zadru na ovršni postupak. Sutkinja Dubravka Novaković ubrzo je zakazala prvo, zatim drugo pa treće ovršno ročište na kojem je za iznos od 40 tisuća eura slovenskom državljaninu Blažu Sotlaru, kuća prodana.
Kako je Mirova kći Tina podigla hipotekarni kredit za gradnju kata kuće gdje se smjestila sa svojih četvoro djece i suprugom, nakon prodaje kuće najprije se namirila banka. Budući da je kuća prodana u bescijenje, banka se nije namirila u cijelosti, pa Tina i danas otplaćuje kredit. No, najveći apsurd u ovoj tragičnoj priči malog čovjeka je da se Porezna uprava nije naplatila niti za lipu.
Prva deložacija obitelji Vukić koja je trebala biti provedena u ožujku, bila je zaustavljena. Ova današnja, uspješno provedena, zapravo je prva takva u Hrvatskoj gdje je jedna obitelj izbačena na ulicu radi duga državi.