Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Damian Vučenović prvak Hrvatske

07.11.2013. 23:00
Damian Vučenović prvak Hrvatske


Kadet Šahovskog kluba Casper Damian Vučenović osvojio je Prvenstvo Hrvatske za dječake do sedam godina koje je nedavno održano u Topuskom u organizaciji Hrvatskog šahovskog saveza. Na prvenstvu je sudjelovalo pedeset kadeta podijeljenih u različite kategorije do osam godina starosti. Vučenović je turnir započeo rangiran kao 47. Nakon devet kola osvojio je šest bodova, zauzeo šesto mjesto u ukupnom redoslijedu te je proglašen prvakom kod dječaka u dobi do sedam godina. Njegov uspjeh je rezultat rada s klupskim trenerima i podrške koju ima kod kuće.
– Damian je šah naučio s pet godina u Dječjoj igraonici Casper gdje su u njemu pobudili ljubav prema šahu. Kasnije je nastavio trenirati u klubu, a kod kuće su mu sparing partneri tata, baka, djeda. Vidim da mu to pomaže i u školi. Njegova učiteljica kaže da se osjeti kako mu rade moždane vijuge dok odgovara na pitanja. Stoga i moju mlađu kći planiram upisati u Casper – zadovoljna je Maja Vučenović, Damianova majka.
Vučenovićev uspjeh posljednji je u nizu koji kadeti i juniori Caspera ostvaruju na pojedinačnim i momčadskim natjecanjima. Da u Casperu mnogo ulažu u rad s djecom bilo je vidljivo i na Prvenstvu Hrvatske gdje su dječaci i djevojčice zadarskog kluba dominirali po brojnosti i po uspjesima. U konkurenciji kadeta do osam godina sudjelovalo je 14 kasperovaca od ukupno 50 natjecatelja. Odličan plasman ostvarili su Karlo Mijić koji je bio osmi sa šest osvojenih bodova, potom 13. Bartol Vukušić Bokan s 5,5 bodova. Slična situacija je bila i u konkurenciji djevojčica gdje ih je ukupno sudjelovalo šesnaest, a pet su članice Caspera. Ana Peša osvojila je drugo mjesto, a njena klupska kolegica Nikolina Dokoza treće u kategoriji djevojčica do sedam godina.