Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar pao ispod 350 milijuna kuna

07.11.2013. 23:00
Zadar pao ispod 350 milijuna kuna


Kako nam je uspjelo, dok održavamo hladni pogon, zaustaviti investicije i razvoj te iznos od oko 20 milijuna kuna prebaciti u potrošnju, pitala je Omerka Šarić Frantin, SDP-ova gradska vijećnica nakon što je Grozdana Perić, pročelnica za financije Grada Zadra, iznijela podatke vezane uz rebalans proračuna za 2013. godinu na 4. sjednici Gradskog vijeća.
– Smanjujemo proračun za skoro 16 milijuna kuna, i bilo je realno očekivati da ćemo taj manjak svesti na nove rashode. Ono što se dade vidjeti jest da smo dobili oko 45 milijuna kuna državnih potpora i pomoći, a da su nam prihodi iznosili 346 milijuna kuna. Kad to odbijemo, imamo iznos od 300 milijuna kuna prihoda. Kad sam čitala strukturu prihoda, vidjela sam ono što je i pročelnica Perić rekla, da porez na dohodak i prirez, te državne potpore, nisu opali. Ali izvori gradskih prihoda jesu u velikom podbačaju – rekla je Šarić Frantin, nastavljajući kako je nepobitna činjenica da manjak od 16 milijuna postoji.
– U rebalansiranom proračunu javna rasvjeta smanjena je za 830 tisuća kuna, izgradnja groblja za 800 tisuća kuna, opskrba pitkom vodom za 400 tisuća kuna, odvodnja otpadnih voda smanjena je za 540 tisuća kuna, uređenje obala za 2,8 milijuna kuna, centar Mocire smanjen je za tri milijuna kuna. Nadalje, izgradnja cesta smanjena je za 4,8 milijuna kuna, vodne građevine za 15 milijuna, otkup zemljišta 2,5 milijuna, izrada prostorne i planske dokumentacije za dva milijuna kuna, sanacija komunalnog otpada za 2,7 milijuna, OŠ Novi Bokanjac za 750 tisuća kuna, poslovna zona Crno do nule, za ukupno tri milijuna kuna, Liburnija za dva milijuna jer nisu kupljeni neki autobusi, Poduzetnički inkubator u dijelu poslova za zonu Crno smanjen je za 370 tisuća kuna, nabrojila je Šarić Frantin došavši tako do iznosa od 28 milijuna kuna.
U uvodnom izlaganju pročelnica Grozdana Perić je, naime, pojasnila kako je riječ o prvoj izmjeni i dopuni proračuna koja se donosi kako bi se uskladili stvarni i prethodno planirani prihodi i primitci, a sukladno tome i izdaci u 2013. godini. Predočila je podatak da se proračun umanjuje za 16,4 milijuna kuna, te da s takvim izmjenama proračun na koncu iznosi 348.175.453 kune.
Šime Erlić, mladi vijećnik HDZ-a, kazao je kako je recesija pri kraju te da je proračun zadovoljavajući. Naglasio je kako sve funkcionira i da građani niti u jednom segmentu nisu ugroženi. Ukazao je i na dug prema Gradu od 120 milijuna kuna. Marko Barančić, vijećnik iz redova HSP AS kazao je kako bi se u krizi trebalo smanjivati ulaganje u sportske profesionalne klubove, a više ulagati u gospodarstvo.
Gradonačelnik Božidar Kalmeta potvrdio je suficit u gradskoj blagajni od oko 7 milijuna kuna kojeg je prije njega spominjao Zvonimir Vrančić.