Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Domaći rad za pet

Autor:

07.12.2009. 23:00
Domaći rad za pet


Ovakvu igru kakvu demonstriraju u Jazinama, zeleni bi trebali znati preslikati na gostujuće terene koji su još uvijek za njih nerješiva enigma
Košarkaši Borik-Puntamike ne posustaju u svojim domaćim zadacima. Nakon Šibenika, Splita, Kaštel galerije i Dubrave loše su prošli i Dubrovčani koji su ostali bez pravog odgovora na već prvi ozbiljniji udar Plantakove družine. Početno opipavanje bila koje je trajalo do polovice prve četvrtine u kojoj je izgledalo da su gosti raspoloženi za nadmetanje i imali minimalno vodstvo (8:9) bio je tek uvertira za pravi mali “blitzkrige” Puntamičana kojeg je započeo kapetan Mrva svojom prvom tricom u utakmici, nastavio Ivanov sa šest poena u nizu, a završio Jurjević tricom za 22:9 u 8. minuti.
Do poluvremena gotovo
Očekivao se odgovor Dubrovčana u drugoj četvrtini, ali nije im uspijevalo ništa konkretno učiniti, jer su Puntamičani osokoljeni lijepom prednošću zadržali čvrstinu u obrani, a u napadu su bili iznimno precizni. S pet trica u posljednjih pet minuta do poluvremena potopili su svaku nadu gostiju da će im se isplatiti dugo putovanje u Zadar. Plus 25 poena (53:28) na odmoru sigurno je situacija koju bi svaki trener objeručke prihvatio, a Puntamičani nisu dopustili opuštanje ni nakon povratka iz svlačionica. Kapetan Mrva je do 24. minute zatrpao i dokrajčio gostujući koš s novih 10 poena od čega dvije trice (ukupno pet) za ogromnih plus 36 (67:31) što je odvelo utakmicu u revijalne vode. Plantak je 15 minuta prije kraja susreta tako dobio izvrsnu priliku da pruži priliku najmlađima: Marinu, Baždariću, Troskotu, Čakarunu i Mrkiću. Vidjelo se nakon izvlačenja glavnih vedeta da će malo propatiti visoka prednost koju su i Dubrovčani pošto-poto htjeli smanjiti na razumnu brojku. Razlika je pala na dvadesetak viška, ali unatoč tomu pokazale su pričuve da se može na njih računati, a pogotovo Čakarun i Baždarić koji su odlično iskoristili svoje minute na parketu. Čakarunu je 15 minuta trebalo da umalo dođe do dvostruko-dvostruko učinka (10 poena i 8 skokova), što je na tragu one prve fenomenalne partije protiv Šibenika u Jazinama.
Mrvin poučak
Od prvotimaca već duže vrijeme su konstanta najiskusniji tercet Mrva-Ivanov-Jurjević koji rade kao podmazani stroj. Mrvina lakoća zabijanja baca u očaj protivničke obrane, a pogotovo je raspoložen u Jazinama gdje je već treću utakmicu u nizu ubacio preko 20 poena i pogodio pet trica uz vrlo racionalnu selekciju šuta (Kaštelima 23, Dubravi 22, Dubrovniku 27). Ivanovljeva snalažljivost pod košem je već davno opjevana, ali i nevjerojatno korisna, pa je statistički gledano vodeći Puntamičanin po valorizacijskom učinku u dosad odigranih 8 kola (prvi i najprecizniji strijelac te skakač). Ovakvu igru kakvu demonstriraju u Jazinama, zeleni bi trebali znati preslikati na gostujuće terene koji su još uvijek za njih nerješiva enigma. Trebat će i na tom planu poraditi, jer ih u nastavku prvenstva očekuje čak šest gostovanja, a tek četiri domaća ispita. Svjetlost u Slavonskom Brodu im je posljednja stanica u ovoj kalendarskoj godini i bilo bi lijepo skinuti skalp jakim Brođanima. Pogled na ljestvicu sigurno godi stručnom stožeru i igračima Borik-Puntamike, no vjerojatno im je jasno da novo kolo može donijeti velike promjene po tom pitanju. Zasad barem naoko izgleda da je začelje daleko, jer tri posljednje plasirane momčadi Šibenik, Kaštel galerija i Dubrovnik zaostaju tri pobjede, ali nepovoljan raspored do kraja sezone drži Puntamičane u stanju pripravnosti. No jedna gostujuća pobjeda uz zadržavanja netaknutosti domaćeg parketa s čime se jedini mogu pohvaliti u cijeloj ligi, otvara mogućnost da će se u proljeće možda gledati i Liga za prvaka u Jazinama iako će u prvom planu biti bježanje što dalje od posljednja dva mjesta koja ne jamče ostanak u prvoligaškom društvu.


Komarci ne posustaju


Nakon osam odigranih kola situacija na ljestvici za neke klubove izgleda fantastično, dok za neke pogubno. Ovo prvo navedeno sigurno stoji uz Vrijednosnice OS Dardu koji jednostavno ne posustaju. Njihovo slavlje usred Dubrave (64:62) koja je do ovog kola uz Puntamičane jedina držala netaknut domaći parket, potvrda je kvalitete popularno zvanih “komaraca” iz Baranje. Rezultat svega je da Voloderovi igrači čvrsto drže čelo ljestvice sa samo jednim porazom i s dvije pobjede više od pratećeg terceta Dubrave, Borik-Puntamike te Trogira koji je uspio nakon plusa 18 u trećoj četvrtini u Kaštelima izvući minimalnu pobjedu (80:79). Šibenska tragedija se nastavila u Splitu (88:69) gdje su kakav-takav priključak za vodećim kvartetom ostavili nekadašnji trostruki prvaci Europe. S njima su rame uz rame Zabočani i Brođani, čiji je međusobni susret završio pobjedom momaka iz Zagorja (91:70).