Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prekršajno prijavljena dva člana Inicijative protiv gradnje cementare u Kruševu

07.12.2010. 23:00
Prekršajno prijavljena dva člana Inicijative protiv gradnje cementare u Kruševu


– Da je riječ o okruglom stolu lako se može provjeriti. Dovoljno je pogledati pozive koje smo tada uputili medijima – rekao je Aračić koji će, kako za sada stvari stoje, zajedno s Matićem to ipak morati dokazivati na Prekršajnom sudu u Obrovcu


Nakon što su 11. studenog u jednom mjesnom kafiću organizirali okrugli stol i konferenciju za medije, Tome Aračić i Ivan Matić, članovi Inicijative građana Obrovca protiv izgradnje cementare u Kruševu, prijavljeni su zbog narušavanja javnog reda i mira.
– Zbog javnog okupljanja i mirnog prosvjeda u povodu izgradnje tvornice žbuke Fassa u Kruševu, koji prethodno nije prijavljen nadležnoj Policijskoj postaji u Obrovcu, a kojem je, kako je utvrđeno, nazočilo 30-ak osoba, protiv dvojice organizatora u dobi od 50 i 26 godina podnesena je prekršajna prijava – potvrdio je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske. Žodan, međutim, nije želio komentirati opravdanost podnošenja ove prijave, a jedan od organizatora, Tome Aračić pojasnio je kako je riječ o okruglom stolu kojem je nazočilo pet aktivista i predstavnici medija.
– Da je riječ o okruglom stolu lako se može provjeriti. Dovoljno je pogledati pozive koje smo tada uputili medijima – rekao je Aračić koji će, kako za sada stvari stoje, zajedno s Matićem to ipak morati dokazivati na Prekršajnom sudu u Obrovcu.
O eventualnoj pozadini cijele priče Aračić nije želio špekulirati, no od upućenog izvora koji je želio ostati anoniman doznajemo kako dvojici aktivista Inicijative to nisu jedine prijave koje su ovih dana ispisane na njihova imena. Navodno je riječ o “pakiranju” i zastrašivanju usmjerenom gušenju Inicijative kojom se želi spriječiti izgradnja cementare Brčić-Fassa u Kruševu pokrenuta nakon što je nadležno ministarstvo izdalo dozvolu.


REAGIRANJE:PRIJAVA PODNESENA ZBOG DRŽANJA ŽIVOTINJA BEZ NADZORA




Dana 9. prosinca 2010. godine u Zadarskom listu, na stranici 16, objavljen je članak pod naslovom „Prekršajno prijavljena dva člana Inicijative protiv gradnje cementare u Kruševu.
 U članku se prenosi netočna informacija o procesuiranju dvojice članova navedene Inicijative u kojem se navodi da su isti prijavljeni zbog narušavanja javnog reda i mira i to neosnovano, budući da su u kritično vrijeme održali okrugli stol, a ne javno okupljanje.
Naime, točno je da su policijski službenici PP Obrovac protiv 50 i 26-godišnjaka iz Karina Prekršajnom sudu u Obrovcu podnijeli optužni prijedlog zbog prekršajnih odredbi Zakona o javnom okupljanju, jer je utvrđeno da su dana 11. 11. 2010. g. u Kruševu, organizirali javno okupljanje-mirni prosvjed na kojem je bilo više od 30 građana, a koji nisu prijavili nadležnoj policijskoj postaji. Napominjemo da će o utemeljenosti optužnog prijedloga PP Obrovac odlučiti nadležni Prekršajni sud.
Nadalje, u istom članku se navodi da to nisu jedine prijave protiv ovih osoba.
 Točno je, naime, da je istom 50-godišnjaku iz Karina prije dva dana uručen obvezni prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz čl. 30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zbog prekršaja držanja životinja bez nadzora, nakon što je njegov pas u Karinu napao i ugrizao devetogodišnju djevojčicu, a o čemu je javnost već obaviještena našim priopćenjem od 08. prosinca 2010. god.
S poštovanjem,
glasnogovornik PU zadarske
 Elis Žodan