Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Treba tražiti zamjenu za “bratstvo i jedinstvo”

07.12.2010. 23:00
Treba tražiti zamjenu za “bratstvo i jedinstvo”


Jasno je da je na djelu povratak, ali još i dalje je problem kako umrežiti ljude, a ne da imamo geta kao što su u ona u Vukovaru, kaže dr. Babić


Večeras je Gradskoj knjižnici u Zadru promoviran zbornik “Nacionalne manjine kao faktor stabilnosti u međunarodnim odnosima Hrvatske i Srbije”. Zbornik je, po riječima moderatora skupa, novinara Šenola Selimovića, rezultat znanstvenog skupa održanog u listopadu u Zagrebu, na kojem su svoje radove prezentirali znanstvenici iz Srbije i Hrvatske. Osim odnosa Srba i Hrvata zbornik obrađuje i položaje nekih drugih nacionalnih manjina u dvjema zemljama.
Dr. Dragutin Babić naglasio je da u odnosima između Srba i Hrvata treba težiti novoj paradigmi, jer je očito da je staru, “bratstvo i jedinstvo”, razrušio rat. Pa ipak, kaže Babić, pomaci su vidljivi, što se može iščitati iz izvješća EU o stanju u hrvatskoj državi. Jasno je da je na djelu povratak, ali još i dalje je problem kako umrežiti ljude, a ne, kaže dr. Babić, da imamo geta kao što su u ona u Vukovaru. Poboljšanje pitanja manjina, a time i srpske osobito se vidi kroz eurointegracijske procese.
Također jedan od organizatora Drago Županić rekao je da se u zborniku pojavljuje 16 autora u 15 tekstova. Neki od autora spominju da je aktualni eurocentrizam također opasan kao i etnocentrizam, te da položaj Hrvata u Srbiji nema uvijek pozitivne konotacije.
Selimović se u svom radu o položaju turske nacionalne manjine u Hrvatskoj spominjao još uvijek neprevladanih stereotipa. Međutim, sam je u šali rekao da je njegov tekst napisan prije serije “1001 noć” kada je stav Hrvata, zahvaljujući masovnim medijima, od turkofobije evoluirao u turkomaniju.
Savjetnik ministra unutarnjih poslova za nacionalne manjine Ilija Krneta rekao je da je u u Srbiji trenutačno neriješeno pitanje povratka 69.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, u BiH 77.000, a u Crnoj Gori 2.300. Od tog broja, 12.000 građana izjasnilo se za povratak, ali kao najveću prepreku ističu sigurnost i zapošljavanje. Sreća je i pozitivna stvar, kaže Krneta, što se o pitanju sigurnosti sve manje govori, jer u pet godina nije na području Zadarske županije zabilježen niti jedan teži slučaj međunacionalne netrpeljivosti.
– Sigurnosna situacija bit će potpuna i zadovoljavajuća kad Jovo iz Srbije dođe u Benkovac na sajam i proda stoku te nakon toga ode u jednu od benkovačkih gostionica, naruči janjetinu i kaže slobodno svojoj supruzi: “Na, glođi!”, parafrazirao je povratničku sliku savjetnik ministra unutarnjih poslova.