Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ljubitelji japanske mange došli na svoje

07.12.2011. 23:00
Ljubitelji japanske mange došli na svoje


Sinoć je na Sveučilištu u Zadru otvoren četvrti SF Week. Tema ovogodišnjeg SF Weeka je Japan, a prva gošća bila je Tamara Sapanjoš, autorica knjige “Japanimation” koja je sinoć predstavila svoju knjigu i japansku kulturu.
Kroz predstavljanje knjige Sapanjoš je ukratko predstavila povijest japanske mange i anime, koja je od svojih početaka pa do danas ostala jednim od najprepoznatljivijih simbola Japana. Na predstavljanju knjige nazočili su mnogobrojni studenti i poklonici Japana. Osim podataka o začecima japanske animacije i njezinim pionirima autorica je otkrila i neke zanimljivosti. Među ostalim, otkrila je i zašto popularni likovi japanske animacije poput Pokemona, Candy ili Astro boya imaju velike oči.
– Otac Atoma, lika poznatijeg kao Astro boy, Osamu Tezuka kao dječak vrijeme je provodio u kinu gledajući Bambija i Snjeguljicu. Odgledao ih je toliko puta da je bio opčinjen njima, a kako Bambi ima velike oči tako je i njegov Atom dobio velike oči. Lik je ostvario ogroman uspjeh, a Japanci sve što je uspješno kopiraju pa tako i svi anima likovi imaju velike oči, otkrila je Sapanjoš.
Autorica je povijest mange i animacije predstavila do 90-ih godina 20. stoljeća, istaknuvši kako istraživanja idućih desetljeća ostavlja svježim snagama.
Nakon predstavljanja knjige okupljenima je putem projekcije prezentirala slike Tokija u kojem se na svakom koraku vidi zastupljenost animiranih likova i prijelaz svijeta animacije u stvarni svijet. Također, kako bi prezentirala japansku kulturu, autorica je prikazala neke zanimljivosti o Japanu.
Ovogodišnji SF Week organiziraju članovi Centra za društveno-humanistička istraživanja Marko Lukić i Zlatko Bukač. Manifestacija traje od 7. do 9. prosinca, a nastavlja se večeras u 18 sati predavanjem Josipa Ćirića na temu “Ljubav na prvi procesor” te u 19 sati predavanjem Marije Šarić na temu “Feminizam u znanstveno-fantastičnoj književnosti: Marge Piercy i Žena na rubu vremena”. Oba predavanja održat će se na Sveučilištu u Zadru u dvorani 131.