Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Policija danas provodi akciju “Pješak”

07.12.2011. 23:00
Policija danas provodi akciju “Pješak”


Zadarska policija najavila je provođenje preventivno-represivne akcije “Pješak” na području nadležnosti Policijske uprave zadarske. Djelatnici Postaje prometne policije Zadar akciju, koja je prvenstveno usmjerena na vozače koji ne poštuju obveze prema pješacima, ali i na pješake, kako odrasle tako i djecu, u pogledu poštivanja pravila kretanja i korištenja površina namijenjenih pješacima, te ostale prekršaje koji dovode do prometnih nesreća, provest će 8. prosinca u vremenu od 8 do 13 sati.
Iz policije napominju da iz njihovih statističkih podataka proizlazi da upravo prometne nesreće naletom motornog vozila na pješake predstavljaju najteže prometne nesreće s najtežim posljedicama.
– U prvih 11 mjeseci ove godine u zoni odgovornosti PU zadarske dogodila se 61 prometna nesreća “naletom na pješaka”. U tim nesrećama stradalo je ukupno 67 pješaka, od čega je jedna osoba smrtno stradala, 19 pješaka zadobilo je teške i 47 lakše tjelesne ozljede – napomenuo je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske koja ovu akciju godinama već provodi na zadarskom području. Žodan je pojasnio kako prometnim nesrećama u kojima stradavaju pješaci najčešće kumuju brzina, nepropisna vožnja unatrag te nepropisno okretanje kada su vozači u pitanju. Kada je riječ o pješacima, greške koje ih ponekad koštaju i života, jesu nepropisno prelaženje kolničkih traka izvan pješačkih prijelaza te kretanje kolnicima noću bez reflektirajućih dijelova odjeće.  
– Stoga upućujemo apel svim vozačima na povećan oprez i uvažavanje pješaka u prometu, a pješake na korištenje površina koje su njima namijenjene te posebno naglašavamo potrebu i obvezu korištenja bilo kojeg izvora svjetlosti ili odjeće s reflektirajućim materijalom, prilikom kretanja noću – poručuju iz policije.