Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Gesta” dobila glumačka pojačanja

Autor: Valentina Mlađen

07.12.2012. 23:00
“Gesta” dobila glumačka pojačanja

Foto: Sebastian GOVORČIN



Plesna udruga “Gesta” s novom dramsko-plesnom produkcijom ulazi u svoju dvanaestu sezonu. Ovog prosinca, u ponedjeljak 17., “Gesta” će u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, s početkom u 18 sati, izvesti svoju najnoviju plesnu predstavu “Projekt sreća” za koju se pripremaju posljednja tri mjeseca. Ove godine po prvi puta predstavit će se, uz talentirane male plesačice i 25 mladih glumaca dramske radionice “Smjesta” Plesne udruge “Gesta”.
Predstavu je najavila umjetnička voditeljica i osnivačica “Geste” Nena Jurišić.
25 mladih glumaca
– U našem dosadašnjem radu u dramskom dijelu predstave sudjelovale su djevojčice iz Geste, no od ove školske godine odlučili smo priliku dati i ostaloj djeci zainteresiranoj za glumu i scenski pokret. Zajedno sa suradnicima, glumicom Kazališta lutaka Sanjom Zalović i profesorom hrvatskog jezika i književnosti Hrvojem Dukićem otvorili smo dramsku radionicu i više sam nego zadovoljna našom prvom godinom, kao i odličnim odazivom djece. Prijavilo se čak 25-ero mladih, među kojima imamo i djevojčica i dječaka, kaže Jurišić.
A iako je radionica “Smjesta” namijenjena djeci školskog uzrasta na početku najnovije predstave vidjet ćemo i jednog izuzetno talentiranog i zainteresiranog petogodišnjaka kojemu bi ova radionica mogla biti samo prvi korak do zvijezda.
Kao i sve dosadašnje “Gestine” predstave i ova je predstava autorska pa je tako za tekst odgovoran Hrvoje Dukić, dramaturgiju i režiju Sanja Zalović, a koreografiju Nena Jurišić.
Gesta se roditeljima, ali i ostaloj publici, u uvijek prepunom kazalištu, godišnje predstavi s dvije cjelovečernje dramsko-plesne predstave koje su u potpunosti autorski rad. Svaka predstava u sebi nosi pouku, pa tako i najnoviji uradak o kojem je nešto više rekla Nena:
– Priča je to o djevojčici Ruži koju svi zovu Bijela jer je drugačija od drugih, na neki način posebna zbog čega je malo po strani u društvu. Ruža, odnosno Bijela, zapravo je vrlo vesela i draga djevojčica koja obožava bijelu boju i uvijek je sva u bijelom. Za nju bijela boja, snijeg i pahuljice predstavljaju sreću. Tijekom predstave prikazat ćemo osam različitih situacija u kojima se nađe naša Bijela, a na kraju se sve scene smisleno spajaju u završnu, pojašnjava Nena.
U predstavi nastupa 160 polaznica “Geste” u plesnom dijelu i 25 polaznika radionice “Smjesta” u dramskom dijelu predstave. Osim roditeljima predstava je svojom porukom najviše usmjerena upravo djeci.
Ulaznice za “Projekt sreća” mogu se na blagajnama HNK Zadar nabaviti već od popodnevnih sati od četvrtka, 13. prosinca, a cijena ulaznice je kao i za sve dosadašnje predstave svega 25 kuna.