Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nema stručne kritike, ali ni snažne kulturne produkcije

Autor: Valentina Mlađen

07.12.2012. 23:00
Nema stručne kritike, ali ni snažne kulturne produkcije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Osim nedostatka kritike istaknuto je kako postoji i kronični nedostatak kulturne produkcije, osim u srcu sezone


U zadarskom klubu ACME u četvrtak su se sastali predstavnici nezavisne kulturne scene koji su kroz opušteni razgovor, u kojem su sudjelovali i sociolozi sa Sveučilišta u Zadru, ali i neki medijski djelatnici pokušali pozicionirati kulturu u lokalnim medijima.
Tema razgovora, započetog na neki način još ljetos Okruglim stolom Kultura u medijima, održanom u Zadru u sklopu 5. Clubture foruma bila je, među ostalim, kako lokalni mediji vide kulturu, odnosno kakvu ulogu ima kultura u društvu kroz prizmu medija? Pokušalo se odgovoriti i na pitanja: Kakva je recepcija i percepcija nezavisne kulturne scene u medijima? Koji su problemi s kojima se u tom smislu susreću njeni akteri u Zadru? Kako scena komunicira s medijima? Kako je moguće unaprijediti ove odnose i pozicije?
Razgovor su potaknuli nacionalna platforma za pitanja kulture, medija i društva – Kurziv (Zagreb) i Zadar snova, a moderirala ga je Antonija Letinić, jedna od urednica na portalu Kulturpunkt.hr koji je osmišljen upravo kao medijska platforma posvećena nezavisnoj kulturi. Upravo takva platforma, moglo se čuti tijekom razgovora, nedostaje Zadru.
Kao jedan od najvećih problema s kojima se susreće nezavisna kulturna scena istaknuta je centralizacija mainstream medija koji su usmjereni uglavnom na Zagreb, dok, kada se radi o lokalnim medijima, ne može se reći da postoji nezainteresiranost ili manjak prostora za nezavisnu kulturu koliko nedostaje, složili su se svi akteri, kvalitetna i stručna kritika svega što se u kulturi događa. Osim nedostatka kritike istaknuto je kako postoji i kronični nedostatak kulturne produkcije, osim u srcu sezone. Akteri nezavisne kulturne scene požalili su se i na stagnaciju kulturne politike u Zadru u posljednjih 20-ak godina te nerazumijevanje i nezainteresiranost od lokalne vlasti i kulturnih institucija za sve što nije baštinska kultura. Upravo iz tog razloga akteri nezavisne zadarske kulturne scene počeli su se umrežavati s ciljem da se njihov glas i interesi jače čuju.
Uz nedostatak stručne kritike i dobrih recenzija predstava, koncerata i drugih kulturnih događanja s druge strane, istaknuto je, postoji problem izražavanja u superlativima za sve što je zadarsko.
Razgovor je zaključen priznavanjem nedostataka s obje strane te izražavanjem nade kako će poboljšanja na sceni donijeti nekoliko kulturnih strategija koje su upravo u izradi među kojima je i Strategija razvoja nezavisne kulturne scene na kojoj radi asistentica odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru Željka Tonković.