Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plava vala državi dužna osam milijuna kuna

07.12.2013. 23:00
Plava vala državi dužna osam milijuna kuna


Najnoviji detalji iz stečajnog postupka nad Plavom valom, nekadašnjim koncesionarom marine u Sutomišćici na otoku Ugljanu, otkivaju istinu kako se iz tvrtke koja je ostala dužna državi oko osam milijuna kuna na različite načine izvlačio novac. Stečajni upravitelj Branko Morić jučer je u sudnici Tomislava Jurline na Trgovačkom sudu iznio je podatke o pozajmicama i kreditima davanim odgovornim osobama i tvrtkama s kojima je stečajni dužnik bio povezan.
Pozajmice na sve strane
Novac iz kase Plave vale pozajmljivali su i putem kredita dobivali Duboko plavetnilo hoteli i Duboko Plavetnilo Ugljan projektant koje je otišlo u stečaj. Vlasnik ove dvije tvrtke je Cubus Lux Plc iz Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ova strana tvrtka je vlasnik i Cubus Luxa, osnivačem Plave Vale. Vlasnik Cubus Lux Plca je Stephen John McCann, nekadašnji financijski direktor Plave Vale koji je od iste dobio pozajmicu od preko 364 tisuća kuna. On ima udio u tvrtci Crvena ruža koja u svom vlasništvu ima kuću u Ražancu. Idući zadatak stečajnog upravitelja jest da krene sa zapljenom dijela imovine kako bi se naplatio bar dio potraživanja prema njemu. Adresu prebivališta u Ražancu ima i Milan Kotur, nekadašnji direktor Plave Vale koji je od poduzeća na čijem se čelu nalazio posudio 746 tisuća kuna. Milan Kotur jučer je u sudnici bio kao promatrač, zajedno s Tomislavom Juricom. Kotur se spominjao u kontekstu prvog čovjeka Vile Topić koja je od Plave vale posudila 60.000 kuna. Famozna Vila Topić nije ni pravna ni fizička osoba, a Kotur kaže kako mu nije poznata.
Opći dojam u sudnici Tomislava Jurilne bio je kako je država u radu Plave vale prevarena kako je kazala zamjenica Državnog županijskog odvjetnika Lidija Vitaljić koja brani interese države.
Poslovi Erste banke
Ne pokazuje samo stečaj u Sutomišćici kako se na otoku Ugljanu događalo nešto čudno. Javnosti je dobro poznat slučaj stečaja na remontnim brodogradilištem Nauta Lamjana. Tamo je vlasnik bio nekadašnji Jupiter Adria, sada iO Adria fond. Obje dvije tvrtke na otoku su dočekani kao donositelji novog investicijskog ciklusa, osobito u sferi turizma. Na kraju se od toga ništa nije dogodilo. Nauta Lamjana skoro je ugašena, hotel Preko je srušen, a nije izgrađen novi. To je dio ugljanske priče koji se odnosi na Jupitera. Iza Cubus Luxa ostaju pitanja o pozamašnim poveznicama i kreditima povezanim pravnim i odgovornih fizičkih osoba, dok je Republika Hrvatska zakinuta za ono što joj pripada. Jedna od poveznica ovih slučajeva jest Erste banka kao kreditor. U slučaju Plave vale imala je založno pravi nad najvrjednijom imovinom stečajnog dužnika – koncesijom nad pomorskim dobrom do 2037. godine.