Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadru je potrebnija izdavačka kuća

07.12.2013. 23:00
Zadru je potrebnija izdavačka kuća


Zadar je bogatiji za još jedno književno društvo, a i Hrvatska, jer se HKD iz Rijeke proširio u Zadar. Nekoliko pisaca je pokrenulo inicijativu i došlo je do osnivačke skupštine Hrvatskog književnog društva Zadar.
Glupo bi bilo reći kako je to loš potez, kako se radi o suvišnoj stvari, nečem nepotrebnom. Na osnivačkoj skupštini Nikola Šimić Tonin je kazao kako osnivanjem ogranka ne rade nešto upereno protiv nekoga. No, ipak, u Zadru već imamo Društvo hrvatskih književnika, tako da su se jednostavno svi mogli tamo učlaniti. Zar to nije jednostavnije? No, stvari nisu uvijek crno-bijele i nije sve tako jednostavno. Čini se kako nam dolazi situacija kao na likovnoj sceni, gdje imamo nekoliko udruga koje imaju svoje skupne izložbe, pa niz samostalnih…
I iz novoosnovanog ogranka su najavili druženja na književnim manifestacijama, a očekuju bar pet, šest vlastitih izdanja godišnje… Jako dobro i ohrabrujuće, no s druge strane moglo bi jako brzo doći do zasićenja, jer svaka brojnost rađa upravo time. Ne bih želio ovime loše predviđati, svakako novom društvu želim puno uspjeha.
Bilo bi lijepo kad bi se ostvarila najavljena suradnja, no taština je gadna stvar. Radi nje su i puno veći planovi propadali. Ono što je Zadru potrebnije od još jednog književnog društva je izdavačka kuća. Ovako smo dobili samo još jednog kandidata za gradska i županijska sredstva namijenjena izdavaštvu.