Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska će Kiowe platiti tri puta manje nego vrijede

07.12.2016. 23:00
Hrvatska će Kiowe platiti tri puta manje nego vrijede


Nakon što je prošlog tjedna u ZL Zadar, najvećim transportnim avionom Američkog ratnog zrakoplovstva C-5 Galaxy, dopremljeno 11 helikoptera, DANAS je u 93. zrakoplovnoj bazi održana prezentacija svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior borbene eskadrile Sova. Riječ je o realizaciji projekta opremanja Oružanih snaga RH kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a. Prezentaciji su između ostalih nazočili: potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH Dario Mihelin, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov. Prezentaciji je nazočila i veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes te zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a Michael Carpenter. Prezentaciju je pred visokim gostima održao voditelj projektnog tima MORH-a za opremanje helikopterima Kiowa Warrior, brigadir Davor Tretinjak
– Helikopteri, tri simulatora, pripadajući pričuvni dijelovi i oprema stigli su američkim avionom C-5 relaciji Alabama-baza Zemunik. Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior u sastavu su Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010.-2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012-2015. U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, opto-elektroničkim senzorima, radio komunikacijskom i navigacijskom opremom te odgovarajućom količinom ubojnih sredstava u koje spada streljivo 12,7 mm, školske nevođene rakete 70 mm Hydra te vježbovne vođene rakete Hellfire 114-AGM. Primarna namjena ovog helikoptera je izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu ili CAS – Close Air Support i vrlo blisku zračnu potporu VCAS – Very Close Air Support, pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te borbu u urbanim područjima. Uvođenjem u operativnu uporabu ovog helikoptera OS RH razvijaju sposobnost zapovijedanja i nadzora iz zraka zbog ugrađenih modernih komunikacijskih sustava u helikopteru temeljenih na digitalnim modemima i štićenim kanalima čime se osiguravaju pravovremene i cjelovite informacije potrebne za donošenje operativnih odluka, rekao je u uvodu brig. Tretinjak dodajući da se ovom nabavkom otvaraju se i mogućnosti pratnje helikoptera koji prevoze snage, učinkovite zaštitu od napada sa zemlje, a unaprijedit će se sposobnost potpore civilnim institucijama u svim uvjetima i razinama ugroze, traganja za unesrećenicima na kopnu i moru danju i noću, nadzoru kopnene i morske granice uz mogućnost presretanja i djelovanja po ciljevima, nadzoru prirodnih i tehničkih katastrofa, prenošenja video slike u zapovjedne centre u bilo kojim incidentnim situacijama. Kako je kasnije objasnio zapovjednik Sova, bojnik Krešimir Ražov, Kiowa može registrirati utopljenika na čak 12 km.
Realna nabavna cijena 16 novih helikoptera OH-58D i 3 trenažera je oko 220 milijuna USD ili oko 1,5 milijardi kn.
Veleposlanica Julieta Valls Noyes je izrazila nadu da će i novim Američki predsjednik Donald Trump vidjeti da je i ova donacija vrijedna 220 mil. američkih dolara, dobar posao. Naime, Trump je u kampanji zaprijetio zemljama NATO-a uskraćivanjem američke vojne pomoći ako i dalje budu izdvajale za obranu manje od 2 posto BDP-a.
Ministar obrane Damir Krstičević je rekao kako Sjedinjene Američke Države i Hrvatska dijele iste standarde i vrijednosti. Hrvatski ministar i nekadašnji general je rekao da smo danas svjedoci nepoštivanja dogovorenih vrijednosti, okruženja u kojem su zemlje s nestabilnim državnim sustavima te radikalizma koji proizvodi velike migracije.
– Sigurnost nema cijenu, ali ima novčane i ekonomske pokazatelje. Odlukom nove Vlade RH uložit će se u pojačanje sigurnosti i u ispunjavanje obveza u izdvajanju za obranu od 2 posto BDP-a. Povećali smo proračun za obranu za 9,1 posto ili 1,17 mil što je 1,23 posto BDP-a.