Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I Zadar ima spomen-ploču “ustaškom sinu”

07.12.2016. 23:00
I Zadar ima spomen-ploču “ustaškom sinu”


Spomen-ploča u Jasenovcu u znak sjećanja na 11 poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga na kojoj je uklesan pozdrav “Za dom spremni” izazvala je oštre reakcije hrvatske javnosti.
No i Zadar ima jednu spomen-ploču, s mnogo eksplicitnijim sadržajem iz razdoblja NDH. Riječ je o spomen-ploči poginulom branitelju Rajku Lozi iz Imotskog, postavljenoj na mjestu njegove pogibije 1991. godine pokraj ulaza u Ured državne uprave u Zadru.
Ploču je postavila njegova obitelj, a nakon toga uslijedile su reakcije građana koji su tražili uklanjanje ploče zbog “veličanja ustaštva” budući da na njoj piše: “Hrvatski viteže, ustaški sine! Poslije bitke prsa u prsa, s ručnim bombama protiv jugotenkova na Bokanjcu, braneći Zadar 5. X. 1991. izdajom s leđa, smrtno si pogođen jugometkom na ovome mjestu. Progoni, optužbe, mučenja, zataje i izdaje nisu prekinuli tvoj životni san: Nezavisnu državu Hrvatsku. Mi ga nastavljamo i vjerujemo da će biti stvarnost. Neka ti je vječna slava i pokoj. Tvoji roditelji, braća i sestre” – stoji na ploči.
Problema zbog ovog sadržaja već je 2009. godine imao tadašnji gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić koji je, nakon reakcija dijela građana, ipak donio odluku da spomen-ploča neće biti uklonjena s javne površine. “Njegova obitelj ima svoje čvrste stavove kojih se ne žele odreći ni po koju cijenu, niti dopuštaju da se ploča mijenja. Ja se ni kao gradonačelnik, niti kao čovjek ne slažem s njihovim ideologijskim svrstavanjem, ali jednostavno nemam srca povrijediti ovu obitelj. Usprkos tome što se zadarska javnost ne slaže s ovom odlukom, molim ih da budu osjetljivi i pažljivi te shvate kako bi nasilnim skidanjem ove ploče obitelji nanijeli ogromnu bol”, izjavio je tada Vrančić i zaključio kako je Rajko Lozo bio pripadnik Imotske bojne koja je branila Zadar u najtežim trenucima, te Grad toj činjenici “daje veliku počast”.
Nakon što je i obitelj Lozo u Imotskom saznala za negodovanja javnosti, iz braniteljskih redova u Imotskom uslijedile su poruke o tome kako će “cijeli Imotski doći u Zadar braniti ovu ploču”.
Povjesničar doc. Zlatko Begonja, utemeljitelj Kluba osnivača HDZ-a, napominje kako u ovom slučaju prije svega razumije i poštuje bol roditelja, ali ovakve spomen-ploče treba postavljati na jednoj dostojanstvenijoj razini:
– Smatram kako najprije treba naći jedno daleko primjerenije mjesto od ovoga na kojemu se nalazi ploča, pokraj same ceste. I inače nisam pobornik ovog sve prisutnijeg trenda postavljanja ploča po ulicama gdje god je tko poginuo, bilo u ratu ili u prometnoj nesreći, jer treba naći primjerenije mjesto za iskazivanje pijeteta našim najmilijima – kaže Begonja, a na pitanje treba li Grad ukloniti ovu spomen-ploču smatra kako ovdje nije riječ o pojedinačnim slučajevima:
– Već o tome da se i Grad i Država jednako postave prema svim ovakvim slučajevima. Ploče s ovakvim sadržajem treba dozvoliti ili svima ili nikome, a na Državi je da to regulira – kaže Begonja.