Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Otkrio javnosti svoju poniznost i emotivnost

07.12.2016. 23:00
Otkrio javnosti svoju poniznost i emotivnost


U Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević održano je predstavljanje knjige „Benedikt XVI. – posljednji razgovori” Petera Seewalda u izdanju Verbuma. O knjizi, koja je koncipirana kroz razgovore između Benedikta i Seewalda, govorili su direktor Verbuma Miro Radalj, glavni urednik Verbuma Petar Balta te don Jerko Vuleta, župnik Zemunika.
Radalj je istaknuo kako je već dvije trećine tiskanih primjeraka knjige rasprodano, što, kako je dodao, itekako govori koliko je veliko zanimanje za Benedikta XVI.
– Potražnja za knjigom je odlična, posebice za hrvatske uvjete, naglasio je Radalj i upoznao okupljene da je upravo u Hrvatskoj bilo prvo svjetsko predstavljanje knjige za javnost, nekoliko sati prije svih ostalih lokacija na kojima su predstavljeni Posljednji razgovori.
Uvid u povijest crkve u 20. stoljeću
Balta je rekao kako su upravo za Benedikta XVI vezani i počeci rada Verbuma, pa je izdavanje ove knjige za njega osobno vrlo emotivno.
– Ova je knjiga uvid ne samo u djelovanje pape Benedikta XVI, već i svojevrsni uvid u povijest crkve u 20. stoljeću. Papa bez zadrške progovara o brojnim temema vezanim za crkvu, uključujući i svoja razmišljanja i stavove o II. Vatikanskom koncilu, o rascjepu između progresivnih i tradicionalnih struja unutar crkve, o nizu događanja kojima je bio svjedok, izdvojio je Balta, naglasivši kako je njega osobno, kao jedna od odlika bivšeg pape, impresionirala njegova poniznost i emotivnost.
– Čitajući ovu knjigu imate dojam da ste prisutni na razgovorima koje je vodio sa Seewaldom, povjerljivim razgovorima koji otkrivaju dušu jednog velikog čovjeka, zaključio je Balta.
Vuleta je posebice izdvojio sposobnost Benedikta XVI za uspostavljanje dijaloga s drugim religijama, naglasivši da je Josip Ratzinger bio prvi papa koji je sudjelovao na protestantskom bogoslužju te prvi papa koji je postavio jednog muslimana na sveučilište.
Posvetio se molitvi i razmišljanju
U predgovoru knjige stoji kako će papa Benedikt ostati kao prvi papa našega doba koji se odrekao svoje službe, posvetivši se životu molitve i razmišljanja.
– U ovoj jedinstvenoj knjizi on prekida šutnju: u povjerljivu razgovoru sa svojim dugogodišnjim sugovornikom Peterom Seewaldom prvi put u povijesti jedan papa pravi bilancu svojega pontifikata i svojega života. Posljednji razgovori poput su duhovne oporuke Benedikta XVI. – dragocjena i intimna ostavština pape, koji je svojom mudrošću i jednostavnošću privukao pozornost kako vjernika, tako i nevjernika. U prisnu i dirljivu razgovoru s Peterom Seewaldom Papa emeritus prvi put govori i o poteškoćama, osjećajima i teškim trenucima koji su prethodili njegovu odreknuću od službe te ujedno s iznimnom iskrenošću odgovara na pitanja o svojemu javnom i privatnom životu: o uspješnoj teološkoj karijeri, prijateljstvu s Ivanom Pavlom II., sudjelovanju na Vatikanskomu saboru i o izboru za papu, o nastojanjima da počisti “prljavštinu u Crkvi”, skandalu pedofilije među svećenicima, gej lobiju u Vatikanu, aferi Vatileaks, o svom nasljedniku papi Franji i brojnim drugim temama, rezimiraju izdavači knjigu.