Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pomorska večer bila je nekad pomorcima jedina veza s domom

07.12.2016. 23:00
Pomorska večer bila je nekad pomorcima jedina veza s domom


“Plava vrpca Vjesnika” za 2016. dodijeljena je ove godine prvi put i jednoj emisiji – Pomorskoj večeri Hrvatskog radija, koja već 64 godine govori o pomorstvu, ribarstvu, brodarstvu i svim temama vezanim uz more. Među nagrađenim urednicima Pomorske večeri su i dvojica Zadrana – Gordan Kurtović i Vladimir Šetka. I dok je odnedavno umirovljenom Kurtoviću ova nagrada stigla na kraju novinarske karijere, kao svojevrsna kruna njegova rada, Šetki, koji se u uređivanje emisije uključio u travnju ove godine, te je ujedno i najmlađi u nagrađenoj ekipi, ona je poticaj da bude još bolji, kreativniji i originalniji.
– Plava vrpca Vjesnika dodjeljuje se ljudima koji su sudjelovali u spašavanju života na moru. Mi to nismo učinili, ali smo zasigurno spasili pokoju dušu pomorca, kaže Kurtović, urednik preko 300 emisija u kojima je prosječno imao po desetak priloga. Njegov pristup radu razlikovao se od onih u preostala četiri studija iz kojih se svakog ponedjeljka u mjesecu emitirala ova popularna, a ujedno i najstarija emisija Hrvatskog radija. Kurtović je kao urednik emisije odlazio svojim sugovornicima, dok su u drugim studijima više prakticirali pozivati goste u studio.
– Već 64 godine emisija se redovito emitira, a prekida nije bilo ni za vrijeme Domovinskog rata. Kad je naš studio pogođen granatom, putovao sam u splitski ili riječki. Pogotovo u to ratno vrijeme, našim je pomorcima emisija bila jako važna, bila im je doticaj s domom i domovinom. Nije to bilo samo kretanje brodova. Putem te emisije prenosili su se pozdravi i želje, pa su tako, primjerice, majke mogle čuti glas svojih sinova. Znale su gdje im se brod nalazi, govori Kurtović.
Priloge za emisije, osim na području grada, na zadarskim otocima i mjestima u okolici pripremao je i iz susjedne, Šibensko-kninske županije, budući da se Večer za pomorce, kasnije nazvana Pomorska večer, emitira iz pet studija Hrvatskog radija – pulskog, dubrovačkog, splitskog, riječkog i zadarskog.
– Ni zakoni i podzakonski akti često ne idu pomorcima na ruku pa mi u Pomorskoj večeri ukazujemo i na potrebu mijenjanja nekih zakonskih akata kako bi tim ljudima, koji prosječno pola godine provode na moru, olakšali život, kaže Šetka ističući posebnu kolegijalnost među novinarima koji pripremaju Pomorsku večer.
– To je dobra ekipa u svakom smislu riječi. Nije to samo odradi posao, već se volimo i naći, razmijeniti mišljenja i ideje o tome kako emisiju učiniti još boljom, osuvremeniti je, koristiti nove medije i slično, pojašnjava Šetka zahvaljujući svim kolegama s kojima je pripremao emisije, tehničarima na njihovu strpljenju te glazbenim urednicima jer se u Pomorskoj večeri kroz četiri sata, koliko danas traje, ujedno i promovira hrvatska glazba, posebice ona dalmatinska. A kad emisija ide iz zadarskog studija, Šetka kaže kako izbor pada na zadarske glazbenike.