Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

USKOK odbacio prijave protiv čelništva Kukljice

10.12.2016. 23:00
USKOK odbacio prijave protiv čelništva Kukljice


Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), nakon provedene istrage u Općini Kukljica, odbacio je kaznene prijave za zlouporabu položaja i ovlasti koje je kukljički općinski vijećnik Ante Boris Martinović podnio protiv načelnika Marina Boška, bivše načelnice i aktualne predsjednice Općinskog vijeća Gorane Poropat te Josipa Burčula, pročelnika jedinstvenog Upravnog odjela Općine Kukljica.
Martinović je općinske čelnike teretio da su u više navrata počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti pogodujući najmoprimcima općinskih prostora i retroaktivnim isplatama naknada.
Konkretno, bivšu načelnicu Poropat osumnjičio je da je zajedno s Boškom, u vrijeme dok je on bio bjezin zamjenik, bez javnog natječaja, ugovora i najamnine omogućili vlasniku UO Ive korištenje općinskog prostora. Pročelnika Burčula i načelnika Boška teretio je da su sebi retroaktivno i protuzakonito isplaćivali naknade za sudjelovanje u radu Općinskog vijeća za razdoblje od 2009. do 2013., a Boška samoga optužio je za još dva kaznena djela. Prvo da je nezakonito, direktnom pogodbom, sklopio ugovore s vlasnicima kafića Fox i slastičarne Hajduk za korištenje otvorenog prostora koji se nalazi na pomorskom dobru. Također, Boška je prijavio i da je davao naloge za isplatu Šimi Lisici, povjereniku Općine za katastarsku izmjeru od četiri tisuće kuna mjesečno bez zakonske osnove.
Budući da Martinović niti jednu sumnju i tvrdnju da je riječ o nezakonitim radnjama nije potkrijepio dokazima, USKOK je angažirao PNUSKOK da pribavi i izvrši uvid u općinske knjige te obavi obavijesne razgovore kojima su bili obuhvaćeni gotovo svi zaposlenici Općine za mandata Gorane Poropat i Marina Boška.
– Analizom pribavljene dokumentacije i obavijesti pojedinačno i u međusobnoj vezi, stavljeno u odnos sa propisima koji uređuju navedena postupanja, kaznene prijave nisu osnovane i nema podataka o osnovanoj sumnji da su osumnjičenici poduzeli radnje koje bi činile bitna objektivna i subjektivna obilježja kaznenih djela navedenih u prijavi, stoji u zaključku USKOK-ovih istražitelja temeljem kojih su donijeli rješenje o odbacivanju kaznenih prijava kao neosnovanih. Štoviše, utvrđeno je kako su javne površine vlasnicima kafića i slastičarne dane u zakup temeljem relevantnih općinskih akata donesenih na Općinskom vijeću i sukladno Zakonu o davanju u zakup javnih površina. Za isplate naknada Bošku i Burčulu istražitelji su utvrdili kako su isplaćene temeljem zakonitog osnova utvrđenog u Odluci o naknadi troškova donesenoj na Vijeću, a za sumnju u pogodovanje UO Ive navedeno je kako u radnjama Poropat i Boška nema obilježja kaznenog djela već da se radi o ugovornom odnosu po pravilima ugovorenog prava. Ni za prijavu o nezakonitoj isplati Lisici za katastarsku izmjeru istražitelji nisu našli ništa protuzakonito već naprotiv, sukladno sklopljenim ugovorima za poslove katastarske izmjere.
Martinović je angažirao odvjetnika Igora Svilara iz Zagreba te je Boška za nezakonitu isplatu za poslove katastarske izmjere prijavio i Visokom upravnom sudu, a još jednu prijavu, za nelegalnu odluku o prikupljanju i odvozu otpada podnio je Ministarstvu uprave za što je angažirao zadarskog odvjetnika Krešimira Zorića, no i te su prijave odbačene kao neosnovane.
Istražitelji USKOK-a nakon zaprimljenih prijava o sumnjama na kaznena djela izuzeli su i dokumentaciju koja se odnosila na donošenje UPU-a u zoni Pod Forča i u tom dijelu još uvijek istraga nije dovršena.